Home » Aviatie militara, featured, headline

Noi probleme cu Gripenurile maghiare: Aterizare fortata la Kecksemet

10 June 2015 4 Comments

Foto: Ujvári Sándor

Foto: Ujvári Sándor

Avioanele Saab Gripen maghiare au din nou probleme, un aparat de acest tip aterizand fortat, miercuri, la baza aeriana Kekcsemet.

Incidentul vine la cateva saptamani dupa ce un Gripen unguresc a iesit din pista si s-a dat peste cap in Cehia.

Potrivit informatiilor facute publice de seful Statului Major, generalul Zoltan Orosz, de aceasta data este aproape sigur ca problemele au fost unele de ordin tehnic.

Concret, imediat dupa decolare, pilotul a sesizat ca trenul de aterizare fata nu putea fi retractat. A raportat acest lucru, a incercat de mai multe ori sa comande retractarea trenului, dupa care a luat decizia aterizarii fortate.

Aici este ceva ce nu inteleg foarte bine. Presa maghiara relateaza, citandu-l pe generalul Orosz, ca Gripenul a fost pus pe burta pe pista de la Kecksemet, iar la un moment dat s-a angajat cumva pe partea stanga, pilotul luand decizia de a se catapulta.

Spun ca nu inteleg pentru ca din imagini se vede destul de clar ca avionul s-a oprit pe pista.

Pilotul a fost transportat de urgenta la spital dupa catapultare, prima concluzie a medicilor fiind aceea ca a suferit o fractura (poate fisura?) a unei vertebre.

Ungurii au precizat ca incidentul nu are nicio legatura cu cel din Cehia, dar si ca celelalte Gripenuri raman apte de zbor dupa inspectii temeinice, fiind vorba despre o defectiune izolata.

In orice caz, HuAF au pierdut intr-o luna doua dintre cele 14 Gripenuri din dotare. Ingrijorator!

4 Comments »

 • Jap said:

  Iară sau din nou? Stai puțin că luna are 30 de zile,în urmă cu 16 zile a fost primul,azi al doilea și m-ai sînt încă 14 zile pînă la sfîșitul lunii,deci timp berechet pt încă 2-3 ‘aterizări forțate’ Nu-i deloc “Îngrijorător” pare normal după cum se vede,cum a rămas cu primul gripen,a fost defecțiune tehnică sau vina piloților?

  • LanceR said:

   Ce-ti mai place sa te “legi” de detalii :))

   In cazul primului Gripen ancheta este in desfasurare. Daca ma gandesc ca n-au oprit nicio clipa avioanele de la zbor dupa incident, presupun ca a fost o eroare de pilotaj. Sau o defectiune care nu ar putea sa apara la celelalte avioane.

 • Gica Contra said:

  Trenul de aterizare fata nu putea fi “retractat” ?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.