Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Noul vechi avion de antrenament al chinezilor

28 October 2012 No Comment

Fortele Aeriene si Populare ale Chinei vor avea in dotare un nou, dar in acelasi timp vechi, tip de avion pentru antrenament mediu-avansat si atac la sol.

Da, e un paradox, insa explic imediat. Chinezii au prezentat recent versiunea cu doua locuri, destinata pregatirii, a veteranului avion de atac Q-5. Ca sa ne intelegem cat se poate de bine, e nevoie de putina istorie.

Chinezii, in buna lor traditie, au inceput, in 1958, sa fabrice sub licenta (in prima faza doar, apoi copiind dupa bunul plac) celebrul MiG-19. Incantati de avionul sovietic, sefii pe linie de partid au decis ca nu ar strica daca ar avea o varianta autohtona, mai buna. Asa ca, in doi ani de zile, a iesit la soare primul prototip Q-5.

Evident, rusilor nu le-a picat deloc bine aceasta chinezarie si s-au incruntat catre baietii cu ochi oblici, acestia luand pozitia “drepti” si ordonand stoparea intregului proiect. La nivel oficial, desigur, pentru ca munca a continuat. In 1963 au inchis ochii la protestele rusilor si au redeschis proiectul iar doi ani mai tarziu prototipul Q-5 avea zborul inaugural.

Productia de serie a inceput prin 1969, fiind construite in jur de 1.000 de bucati, Q-5 fiind multi ani unul dintre caii de bataie ai Fortelor Aeriene Chineze. Avionul a fost atat de bun incat l-au trimis si la export, prin tari ca Bangladesh, Myanmar, Coreea de Nord sau Pakistan.

Bun, Q-5, in multiple variante, s-a aflat in productie pana pe 25 octombrie… 2012! Da, da, in urma cu trei zile baietii de la Nanchang au prezentat in cadrul unei ceremonii oficiale ultimul Q-5 iesit de pe linia de fabricatie.

Insa povestea continua. Asta pentru ca productia de Q-5 a fost oprita pentru a-i face loc lui.. Q-5J! Vorbim de varianta cu doua locuri ce va fi folosita pentru antrenament avansat, probabil pentru pilotii care vor zbura pe JH-7.

Am dreptate sa-i spun lui Q-5J noul vechi avion chinezesc? 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.