Noutati despre noutatile Tarom: Avioane noi si nu prea, dar se viseaza la Dreamliner

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Christian Heinzmann, CEO-ul Tarom, a vorbit despre viitorul companiei si, ceea ce ne intereseaza in mod deosebit, despre noile avioane care vor intra in flota.

Ei bine, intr-un interviu pentru Aeronews, al nostru Heinzmann a oferit neasteptat de multe detalii despre planurile Tarom, desi recunoaste ca in momentul de fata nu sunt decat simple intentii si variante de lucru.

Cele doua Airbus A310 ale Tarom vor fi vandute, pentru unul existand si posibilitatea de a deveni aeronava de protocol, iar in locul lor vor fi aduse altele, A320 sau B737.

“Ele vor fi retrase din serviciul comercial pana in octombrie, cel tarziu noiembrie 2016. Vrem sa le inlocuim cu doua, poate chiar 3 Airbus-uri A320 sau Boeing 737-800 (cele doua optiuni sunt analizate in paralel). Acum purtam discutii cu companii de leasing pentru inchirierea, pe termen scurt, a viitoarelor avioane. Inca nu stim daca vom vinde ambele A310 sau doar unul, al doilea urmand sa ajunga la Guvern. Reprezentantii Executivului nu au luat inca o decizie.”

Mai departe, se analizeaza chiar si posibilitatea de a inlocui si ATR-urile 42.

“A310-urile sunt prioritare. Ne dorim ca aeronavele cu care le inlocuim sa intre in flota pana la sfarsitul acestui an! In ceea ce priveste ATR-urile 42, s-ar putea sa le schimbam cu versiunea 72-600. O alta posibilitate ar fi aducerea unor A319 in flota care sa inlocuiasca atat ATR-urile actuale, cat si Airbus-urile A318. Ramane de vazut. Cautam sa obtinem avioane cat mai noi pentru viitoarea flota TAROM. Luarea unor avioane noi 100% este exclusa pentru ca nu sunt slot-uri.”

Iar pe final lucrurile se incing de-a binelea, Heinzmann anuntand ca Tarom se gandeste la inchirierea de Dreamliner pentru cursele lung-curier.

“Purtam discutii cu cateva companii de leasing (lessors) pentru inchirierea a doua Boeing-uri 787 Dreamliner timp de un an sau chiar 1,5 ani. O perioada test in care vom opera zboruri cu 787 pentru a vedea cu exactitate care sunt costurile operationale, performantele etc. Pe de alta parte, nu excludem prezenta in flota TAROM a doua Airbus-uri A330, de asemenea inchiriate pe termen scurt (short-term operational lease). Daca totul decurge conform planului, noile avioane lung-curier urmeaza sa vina la inceputul anului viitor!”

Ei bine, nu stiu ce sa spun. Daca Tarom isi va mentine politica actuala mai ales in privinta preturilor, s-ar putea ca aceasta revitalizare a flotei de avioane sa fie un simplu pistol cu apa.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of