Home » Aviatie militara, featured, headline

Olanda n-ar prea avea nevoie de F-35/JSF

15 February 2013 5 Comments

F-35 olandaProgramul JSF din care a rezultat avionul multirol si invizibil F-35 Lightning II primeste lovitura dupa lovitura. Cea mai recenta vine din Olanda, batavii ajungand la concluzia ca nu prea au nevoie de scumpul aparat american.

Bine, nu este ceva la nivel guvernamental sau macar ministerial, ci despre un studiu facut de Institutul Clingendael. Specialistii de aici au analizat o serie de variante, Olanda cu sau fara F-35, avantaje si dezavantaje, concluziile fiind destul de naspa pentru americani.

Astfel, olandezii s-ar putea folosi de F-35 doar daca si-ar propune ca, pe viitor, sa se implice din prima faza a urmatoarelor interventii militare de prin lume. Avantajul ar fi ca olandezii ar intra in randul marilor puteri, cu un cuvant greu in politica internationala. Dezavantajul ar fi costul urias, banii ce ar urma sa fie platiti pe F-35 urmand a fi taiati de la alte proiecte extrem de importante.

Oamenii din Institutul Clingendael zic ca totusi Olanda nu are nevoie de astfel de participari in viitoarele conflicte, ci ar trebui sa se mentina pe aceleasi pozitii de pana acum, cu participari la interventii dupa incheiere conflictului, la misiunile de mentinere a pacii.

In cazul asta, F-35 e la fel de util ca o placa pentru indreptat parul.

Pana in acest moment, au mai strambat din nas cu privire la F-35 Canada, Japonia si Norvegia.

5 Comments »

 • GeorgeGMT said:

  Din ce in ce mai multa lume, parca n-ar mai avea nevoie de F-35…Pacat ca frumos e.

 • Admin said:

  Frumos e, da’ scump al dracu’. Si mai e si criza prin lumea asta.

  • GeorgeGMT said:

   Scump?! Pai deocamdata toti isi dau cu presupusul cat va costa de fapt, dar mai ales cand va fi operational. F-35 este un fel de Tiger, foarte avansat pt vremea lui, cel mai smecher din curte, faza este sa poata fi construit si mai ales sa functioneze.
   Bafta Lockheed este ca americanii au bgat atat de multi bani in acest avion, incat chiar daca injura incetisor printre dinti, nu vor renunta la el, ca nu au alternativa. Poate doar sa se alature binomului India-Rusia pt T-50! πŸ™‚ πŸ™‚

   • Admin said:

    Depinde cum vezi problema. Datul cu presupusul e diferit fata de estimari, care sunt aproape de pretul final.

    Iar americanii tremura pentru ca se preconizeaza o mare reducere bugetara si se vor taia banutii de la programul JSF, de asta se tot renunta la potentiale capabilitati.

    Din afara, nu mi se pare atat de avansat F-35. Ziceau pilotii europeni care au avut ocazia sa-l studieze in detaliu ca aerodinamic e mai slab ca Eurofighter si Rafale iar la avionica sunt destul de similare. Si mult-trambitatul stealth ar fi, de fapt, un semi-stealth… In fine, e un proiect mult prea scump si care pare ca nu livreaza ceea ce a promis.

 • Maverick said:

  Tze frumos, care frumos, efendi Gheorghious (GeorgeGMT)?!
  Mai frumos este la noi, la iBraila, bre! πŸ™‚

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.