Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Opt MiG-uri 21 si un L-39 ale Mozambicului, reparate si modernizate la Aerostar | FotoEight MiG-21 and L-39 from Mozambique, restored and upgraded at Aerostar | Photos

13 July 2014 16 Comments

mig 21 mozambicCompania Aerostar Bacau a finalizat lucrarile de reparatie capitala si modernizare a opt avioane MiG-21 si a unui aparat L-39ZO, toate apartinand Fortelor Aeriene ale statului Mozambic.

Dupa un an de munca asidua, inginerii Aerostar au reusit sa incheie lucrarile la cele noua avioane. Sase dintre ele, toate MiG-21 Bis, au fost deja trimise spre Mozambic, alte doua MiG-uri, de aceasta “duble” UM, urmand a le urma in cel mai scurt timp. Ultimul va pleca avionul de antrenament L-39ZO.

Pentru fiecare avion in parte au fost necesare cate 120 de zile de munca.

Pe langa reparatiile capitale si refacerea resursei de zbor, MiG-urile au fost supuse unui program de modernizare, ele avand acum sistem de navigatie GPS si sistem digital de inregistrare a datelor din timpul zborului.

De asemenea, Aerostar a oferit si un program de pregatire pentru pilotii si tehnicienii mozambicani care vor opera aceste aparate de zbor.

“Avioanele mai aveau resursa de cateva ore si majoritatea nu mai fusesera folosite in zboruri operationale de peste 20 de ani. Noi credem ca acest tip de program – reparatie/modernizare/pregatire – reprezinta o solutie foarte avantajoasa pentru tarile cu resurse financiare precara. Ne vom intensifica eforturile pentru a ne prezenta solutiile acestor state”, a declarat Grigore Filip, director general al Aerostar.

mig 21 mozambicThe Mozambique Air Force (Força Aérea de Moçambique – FAM) will shortly receive back into service all eight MiG-21 ‘Fishbed’ fighters and one Aero L-39 Albatros jet trainer that have been undergoing refurbishment work in Romania, it was announced on 7 July.

Romanian aerospace company Aerostar recently completed the restoration project on six single-seat and two twin-seat MiG-21s (believed to be MiG-21bis ‘Fishbed’ and MiG-21UM ‘Mongol-B’ platforms respectively), as well as on the twin-seat L-39ZO.

The programme lasted 12 months, with each aircraft taking approximately 120 days to go through the process to zero-time the airframes and fit some new equipment. According to Aerostar, as well as having their airframes refurbished, the MiGs were fitted with a GPS navigation system and a digital in-flight data recorder.

[Read more on Jane’s…]

16 Comments »

 • Jap said:

  Mai stii ceva despre migurile croate trimise in ucraina la reparat?

  • LanceR said:

   Ultima veste era ca sunt gata reparate si se astepta trimiterea lor in Croatia. Da’ pentru ca mi-ai adus aminte, verificam si venim cu noutati 🙂

 • Jap said:

  Multumesc

 • zan said:

  ” ele avand acum sistem de navigatie GPS “…. :O serios ?!? In 2014 ?!?
  jalnic.

  • LanceR said:

   Nu e nimic jalnic. 21 e un avion conceput in anii ’50 si fabricat din anii ’60. Atunci GPS-ul era SF. Iar ca sa integrezi un GPS un cockpitul unui avion de vanatoare trebuie sa muncesti serios, nu-l lipesti de parbriz ca la masina, ci il integrezi in tabloul de instrumente.

 • Rares said:

  Dar Mig-urile reparate/modernizate la Aerostar si arestate prin Germania inc e stadiu sunt? Au mai ajuns in Mozambic (parca ale lor erau)sau zac demontate prin ceva devozit nemtesc?

 • MiG said:

  Ultimul MiG a iesit din RK acum o luna (cam pe 12 iulie a avut ultimul zbor) iar livrarea (ultimului avion) s-a facut la sfarsitul lui iunie. O dubla (MiG-21 UM) si L-39 au ajuns la jumatatea lui septembrie (2013) in Mozambique cu IL-ul 76 apoi avioanele au fost trimise pe rand.

  • LanceR said:

   Multam. Ne spui si de unde stii detaliile astea? Eventual in privat, daca nu se poate face public.

 • Cezar said:

  Ce se mai aude de contractele alea cu Avioane Craiova, IAR Ghimbav si Aerostar Bacau de care pomenea MAPN-ul in plina criza ukraineana? A trecut criza, a trecut si frica? Au lasat-o cu par pe ea sau cum? Parca se laudau ca la rectificarea din iulie le dau astora bani cu miluita si alta nu! 🙂 La cum l-am vazut aseara disperat pe Ponta sa scada CAS-ul cu orice pret numai numai l-or aleage prostanii presedinte, ghici de unde va taia prima oara si cat se poate de mult!? Sa ne bucuram daca la rectificare MAPN-ul nu va fi pe minus, in niciun caz pe plus! Aseara mi-a oferit Pontacul o operspectiva reala despre cum vor dramui banii tarii in viitorul apropiat si mediu. Armata nu are nicio sansa. Este egala cu ZERO in ochii lui! 🙁 Eu am incetat sa mai sper….

  • LanceR said:

   Sa asteptam rectificarea, momentan MAPN nu cred ca are bani pt. suplimentarea comenzilor. Nu cred ca se va taia de la Armata, situatia e inca foarte maro in Ucraina, dar se vor taia banii de investitii in infrastructura 🙂

 • Stefan Dan said:

  Buna ziua. Am o intrebare la care doresc un raspuns sincer. De unde aveti fotografiile cu Mig-ul 21? Nu o spun cu rautate, vreau prin acest raspuns sa vad daca mi se confirma o informatie auzita. 🙂 Multumesc mult.

  • LanceR said:

   Salut. Foto le publicase Jane’s la materialul citat. Acum vad ca linkul nu mai e functional.

   http://www.janes.com/article/40440/aerostar-completes-mozambique-mig-21-and-l-39-restoration-and-upgrade

  • LanceR said:

   Iar acum sunt si eu curios despre informatia respectiva, daca vi s-a confirmat si care ar fi 🙂

   • Dan said:

    Am revenit, cam tarziu.
    Ideea este ca una din fotografii este facuta de mine si aveam la acea vreme o informatie ca Aerostar a luat-o de pe internet (forumuri) si de aici a fost preluata de peste tot in lume. M-am trezit cu poza mea distribuita in multe articole internationale. La unele se mentiona sursa foto Aerostar. Contactasem Aerostar-ul atunci sa-i intreb putin ce au facut si din cate am auzit, cica s-au agitat putin ca am intrebat politicos de partea legala a preluarii fotografiei. Au dat-o pe ocolite si subiectul a ramas “in aer”. De cativa ani incerc cu ei sa facem ceva constructiv, sa colaboram dar e ca si cum te lovesti instant de un zid de beton, nici macar la mail-uri nu-mi raspund. De atunci si-au schimbat tactica privind fotografiile.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.