Home » Aviatie militara, featured, headline

PAK FA mai dureaza si-ar putea veni prea tarziu

15 April 2015 4 Comments

pak fa focDupa ce rusii au anuntat ca pun frana proiectului avionului de generatia V, PAK FA sau Suhoi T-50, avem si o prima reactie oarecum oficiala.

Ministrul indian al Apararii, Manohar Parrikar, tara partenera in proiectul “invizibilului” PAK FA, sustine ca avionul atat de asteptat va mai intarzia, iar noi ne gandim chiar ca ar putea veni prea tarziu.

“Avionul de generatia V la care lucram mai are nevoie de 10-15 ani”, a spus Manohar Parrikar.

Asadar, rusii au revenit cumva cu picioarele pe pamant si si-au dat seama ca un avion de ultima generatie nu se face cat bate Putin din palme, ci ca este nevoie de timp si de foarte multi bani.

Iar operationalizarea lui PAK FA in jurul anului 2030 ar putea transforma investitia considerabila intr-o pierdere de bani. Este de asteptat ca in urmatorii ani tehnologia sa avanseze suficient de mult pentru ca generatia V sa fie daca nu depasita, macar abordabila din punct de vedere militar.

In plus, multe alte state partenere ale SUA vor opera de suficienti ani F-35 pentru ca PAK FA sa nu mai reprezinte o amenintare atat de mare. Asta in cazul in care rusii nu vor veni cu ceva cu adevarat revolutionar.

Si nu trebuie sa uitam ca F-35 ar avea, la momentul lui 2013, cel putin un deceniu de utilizare si macar doua-trei evolutii ale sistemelor sale.

4 Comments »

 • Adi said:

  Dupa cum singur ai spus avansul tehnologic in urmatorii 10 ani va face ca tehnologia sa fie mult mai abordabila, financiar. De ce sa platesti acum 200 de milioane pe un avion de generatia 5 cand poti plati un sfert peste 10 ani? Oricum e o cheltuiala, nu o investitie, daca ai avioane cu resursa de zbor suficienta (si rusii au cateva mii de diverse avioane) atunci le zbori pe alea si iti faci avioane noi peste un deceniu.

  De 30-40 de ani incoace intotdeauna cercetarile militare “cutting edge technologies” au fost ajunse din urma de cele civile, mult mai ieftine, si uneori depasite. SPre exemplu un GPS militar in 24 de canale fara display (legat, normal, la un MFD) e vreo 2000$, pe cand orice smartphone de 3-400$ are un GPS similar (difera doar decodarea de mare precizie, care oricum nu e disponibila decat uor anumite tari) pe langa multe alte componente. E doar un exemplu simplist, dar se aplica la tehnologiile din motoare (paletii ceramici deja sunt standard pe motoarele civile), avionica, computere de bord, tehnologii de prelucrare (titanul e deja accesibil si pentru … biciclete).

  • LanceR said:

   N-as spune ca cercetarile militare au fost ajunse de cele civile, ci ca mare parte a tehnologiei civile a devenit disponibila ca urmare a cercetarilor din domeniul militar. Adica raportul nu ar fi unul de egalitate sau concurenta, ci de subordonare.

   Apoi, ratiunea investitiei e tocmai avansul tehnologic. Da, avioanele de generatia V sunt foarte scumpe si ar putea fi mult mai ieftine in 10 ani. Dar in 10 ani “dusmanii” se vor afla intr-o pozitie favorabila pentru dezvoltarea generatiei VI, nu?

  • Cezar said:

   Da, dar si dpdv al eficientei va avea de suferit. Nu stiu cat de generatie noua va mai fi peste 15 ani. Mai evolueaza si radarele + alte sisteme de-l comat! De….avantaje si dezavantaje!!! 🙂

 • Jap said:

  Încă o țeapă pe care au luato indienii cu pak fa-ul ăsta.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.