Pe scurt, despre #RIAT2018

Pentru prima data in “cariera”, am avut ocazia de a ajunge la un airshow in afara tarii, iar sansa a facut ca acesta sa fie unul dintre cele mai mari si mai spectaculoase din lume, Royal International Air Tattoo, de pe baza RAF Fairford.

Si momentul a fost unul aparte, pentru ca in 2018 Fortele Aeriene Britanice – RAF aniverseaza centenarul.

Am sa incerc sa nu ma lungesc foarte mult si sa va spun pe scurt ce anume am vazut la #RIAT2018, iar in zilele urmatoare sa incercam sa discutam detaliat despre demonstratiile reusite si mai putin reusite cu video si foto.

Bun, in ordinea numerelor de pe tricou, adica ce mi-a placut cel mai mult, avem asa:

– Couteau Delta, care-s absolut senzationali si arata de ce Mirage-ul este un avion special. As vrea sa ii mai vad de un milion de ori pe baieti.

– F-35, care in realitate e mult mai manevrabil. A fost o revelatie pentru mine sa-l vad evoluand “live” pentru ca avionul asta, indiferent de ce spun unii carcotasi, e uimitor. Iar momentul in care un B a trecut din zbor in plan orizontal in cel in plan verticat a fost genial!

– Red Arrows, despre care indraznesc sa spun ca-s cea mai buna echipa de acrobatie aeriana din lume, avand atat un numar de avioane suficient de mare pentru a face spectacol, cat si manevre pe care nu le prea vezi in alta parte.

– Heritage Flight, pentru ca e fantastic sa vezi F-35 zburand langa Mustang si Spitfire.

– Patrula Aguila, spaniolii avand rutina circus (cred ca asta e numele) efectuata cel mai bine dintre toate echipele de acrobatie.

– Tornado GR4, mai ales ca urmeaza sa fie retras si a fost ultima lui trecere la RIAT.

– Frecce Tricolori, care-s spectaculosi, dar care nu te surprind daca i-ai mai vazut zburand.

– Rafale, care-i cel mai frumos avion modern.

– F-16-le belgian, care mi s-a parut cel mai bun!

– avioanele istorice, care au simulat o lupta din primul razboi mondial.

– A400M, care-i o balena super eleganta.

Mi-a placut tot, si nici n-am ajuns la expo statica, dar ma tem ca ma lungesc prea mult. Dezamagirile au fost doua. Prima este ca n-au mai venit ai nostri cu 21, pentru ca aveau ce arata si ar fi facut cu siguranta senzatie. A doua e Su-27 ucrainean, cu o evolutie mai putin impresionanta decat cea de la BIAS…

Cum spuneam, voi incerca sa vin cu mai multe detalii despre RIAT2018 in momentul in care vom avea materialele dedicate evolutiilor din show, dar sa nu uitam ca sambata mergem la Farnborough, iar cealalta sambata la BIAS 🙂

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Englezii fac și ei ce pot. Mi-a plăcut Rafale,arată demențial. Yo personal sînt fan Paris Air Show.