Pierderi uriase pentru Boeing si Airbus dupa ce Trump a scos SUA din acordul cu Iranul

Foto: Wikipedia/ Kiefer. from Frankfurt, Germany
Cei doi mari producatori de avioane vor pierde, cumulat, in jur de 40 de miliarde de euro dupa ce presedinte SUA, Donald Trump, a decis sa-si scoata tara din acordul nuclear cu Iranul si sa includa Teheranul pe lista statelor sanctionate.

Secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, a anuntat recent ca licentele celor doua companii de a vinde avioane Iranului vor fi retrase in data de 6 august.

Purtatorul de cuvant al Boeing, Gordon Johndroe, a explicat ca producatorul american de aeronave “va continua sa urmeze indicatiile guvernului Statelor Unite”, ceea ce inseamna ca acordul cu Iranul va fi stopat.

Boeing urma sa incaseze in jur de 20 miliarde de dolari pentru vanzarea a 110 de avioane catre Iran Air si Aseman Airlines, pe lista fiind aparate din familiile B737 si B777. Interesant este faptul ca livrarile trebuiau sa inceapa in 2017, au fost amanate pentru 2018, iar Johndroe a spus recent ca americanii nu aveau nicio livrare programata pentru acest an.

Airbus, desi este bazata in Europa, va fi afectata de decizia lui Trump pentru ca lucreaza cu firme americane in calitate de prim contractori, iar acestea nu vor mai avea voie sa livreze echipamente destinate clientilor din Iran.

Airbus, care are o comanda de 100 de avioane de la Iran Air, “analizeaza cu atentie anuntul presedintelui si isi va evalua urmatorii pasi in concordanta cu politicile interne si respectand in totalitate sanctiunile americane”.

Intrebarea care se pune acum este cine va profita dupa decizia lui Trump. Stiti cumva daca Rusia sau China au avioane de pasageri pe care le dezvolta si pentru care incearca sa gaseasca clienti? 🙂

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of