Polonezii ar putea gazdui F-22, noi plangem ca nu putem face Politie Aeriana

Read Time:2 Minute, 20 Second

f22Zilele astea, presa poloneza a facut un anunt extrem de interesant, anume acela ca Statele Unite ar putea trimite in aceasta tara avioane de gerenatia V, F-22 Raptor, intr-un fel de misiune permanenta.

Ar fi vorba, scriu cei de la rp.pl, despre trimiterea in Polonia a unui numar de F-22 care sa stationeze permanent pe una dintre bazele aeriene din aceasta tara.

Favorita, in acest caz, este baza aeriana Lask, din apropiere de Lodz, una dintre cele doua baze de F-16 ale Poloniei. Inainte ca Raptorii sa ajunga in Europa, ar fi nevoie de investitii considerabile in infrastructura, pentru ca avioanele de generatia V au nevoie de conditii ceva mai speciale. Iar in momentul de fata Statele Unite nu prea vor sa bage bani in baze aeriene.

De ce e enervanta aceasta stire? Am scris deja despre faptul ca Ministerul Apararii de la Bucuresti se afla in negocieri avansate cu Polonia pentru ca tara oarecum vecina si prietena sa trimita pe la noi prin batatura o mana de avioane care sa ne ajute la Politia Aeriana.

Asta pentru ca ale noastre MiG-uri 21 sunt tot mai putine si mai utilizate, iar avioanele unui anumit stat destul de agresiv in ultimii ani zboara mult pe mare, in apropierea spatiului nostru aerian.

Bun, un asemenea parteneriat romano-polonez ar insemna, foarte probabil, ca noi ii vom plati pe polonezi sa ne faca Politie Aeriana. Nu, nu le platim pilotii, dar platim Poloniei combustibilul utilizat in Romania, platim gazduirea pilotilor si tehnicienilor lor in tara noastra si n-ar fi exclus sa platim chiar si mentenanta. Cum fac balticii in cadrul misiunilor Baltic Air Policing.

Gandind simplist si fara a avea acces la informatiile clasificate de la varful SMFA si MApN, nu pot sa nu ma intreb de ce nu s-au deschis in primul rand negocieri bilaterale cu Statele Unite. Care SUA au o prezenta considerabila in Europa din punctul de vedere al aviatiei de vanatoare si care ar putea trimite, ma gandesc, foarte usor si in conditii foarte avantajoase pentru noi chiar o escadrila de F-16 care sa ne asiste la Politie Aeriana.

Ar fi un win-win situation daca stati sa va ganditi. Americanii investesc mult in pregatirea pilotilor si ma indoiesc ca ar refuza oportunitatea ca acestia sa execute misiuni de lupta pana la urma, ca asta inseamna Politie Aeriana. Apoi, ar mai fi chestia cu ajutarea unui aliat aflat la nevoie, intarirea capacitatilor militare ale flancului estic al NATO si tot asa. Si, sa nu uitam, baza de la Mihail Kogalniceanu este cumva semi-americana de cativa ani.

Cu toate acestea, noi urmam o cale care mi se pare mult prea complicata si scumpa in contextul actual, apeland la NATO pe de-a intregul si primind asistenta cu picatura.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Polonezii ar putea gazdui F-22, noi plangem ca nu putem face Politie Aeriana

  1. Nu lasă gringo insorita : Floridă,hawai,nevada și californie pt amărîții aștia din estul sălbatic. Dacă e să vină pe aici, vin în concediu ca anul trecut,apoi hasta la vista,baby.

  2. Politia Aeriana reprezinta misiunea principala pe timp de pace a RoAF, iar MiG-ul 21 LanceR are in continuare resursa suficienta pentru desfasurarea acestui serviciu, RoAF nefiind nici pe departe in situatia bulgarilor din acest punct de vedere. Prin urmare teoria asta cu polonezii care ne fac noua aceasta misiune nu sta in picioare.
    Pe de alta parte, Politia Aeriana reprezinta cam 5% din spectrul misiunilor pe care le desfasoara aviatia de vanatoare. In situatii de criza, cum este cea de fata, performantele tehnico-tactice ale LanceR-ului prezinta constrangeri serioase in a asigura la un nivel optim misiunile defensive sau ofensive in raport cerintele unui sistem de arme modern, prin urmarea NATO disloca, nu numai Romania, prin rotatie, escadrile apartinand statelor membre ale aliantei ca mijloc de a descuraja eventuale intentii agresive, nicidecum pentru a executa SL-PA.

    1. Salut, Dodo, si mersi de mesaj.
      Imi cer scuze daca gresesc, dar iti dau un citat dintr-un comunicat oficial al MApN dupa intalnirea ministrilor Apararii din Romania si Polonia:

      „Cei doi miniştri au convenit intensificarea dialogului şi cooperării bilaterale în domeniile instruirii, exerciţiilor şi misiunilor de poliţie aeriană. În context, ministrul român a adresat mulţumiri părţii poloneze pentru viitoarea contribuţie la misiunile de poliţie aeriană ale NATO din zona sudică a flancului estic.”

      Din cate citesc eu, fara sa am acces la alte informatii decat cele care-s disponibile publicului larg, este vorba si despre Politie Aeriana in discutiile cu Polonia.

  3. Amigo,cei 2 siniștri miniștri erau mangă. Ai uitat că am avut un ‘ministru’ care nu știa cîte stele se află pe drapelul UE. Mulți dintre așa zisi politicieni sînt retardați mintali,nici cu buletinul în față nu știu cum îi cheamă. Iar restu’ care ştiu cum îi cheamă nu au mai mult de 2 neuroni. Eu ţi-am mai zis că avem destule păsări și pt.miliție aeriană,dar tu nu și nu. PS. Nu mai umbla cu dezinformarea lancer-e și mai bagă și tu niște articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Brain Hunt 2016: Un proiect tare misto si util pentru viitorii studenti de la Inginerie Aerospatiala
Next post Muntenegru vinde avioane, motoare si un simulator la reduceri