Home » Aviatie militara, featured, headline

Polonia ar putea cumpara pana la 96 de avioane F-16 second-hand

12 January 2017 4 Comments

Polonia analizeaza serios posibilitatea de a achizitiona pana la 96 de avioane de lupta F-16. La mana a doua. Adica second-hand. E pe bune.

Secretarul de stat din Ministerul Apararii de la Varsovia, Bartosz Kownacki, a admis recent ca institutia pe care o reprezinta efectueaza aceasta analiza. Care incepe sa dea cu plus.

“Avem in lucru o analiza pentru a vedea daa achizitionarea avioanelor F-16 la mana a doua este eficienta din punct de vedere operational si economic”, a spus Kownacki, cel care este de altfel responsabil cu achizitiile militare.

Polonezii au in dotare 48 de F-16 C/D luate de noi, plus 32 de MiG-uri 29 modernizate si inca vreo 20 de Su-22, insa analizele interne le arata ca au nevoie de mai multe avioane pentru a fi o forta aeriana credibila, mai ales ca Suhoaiele se apropie cu pasi repezi de retragerea din activitate.

Prin urmare, analize vizeaza achizitionarea F-urilor second, intr-un maxim de sase noi escadrile.

Planul ar fi, daca se va merge pe aceasta idee, de a cumpara avioanele din stocul americanilor, vorbindu-se inclusiv de A/B-uri daca C/D-urile nu vor fi disponibile, si de a fi modernizate in Polonia, profitandu-se de infrastructura dezvoltata in ultimii ani, dar si de experienta capatata cu MiG-ul 29.

Specialistii polonezi estimeaza ca Fortele Aeriene ar avea nevoie de el putin 100 de avioane de lupta pentru a putea apara teritoriul national intr-o maniera eficienta.

Eu v-am spus ca ajungem intr-o situatie paradoxala, in care F-urile second se vor cauta ca painea calda si nu numai de catre astia ca noi, ramasi in ceasul al 13-lea al dotarii.

Daca the donald isi va pune in aplicare planul de a relaxa NATO din perspectiva participarii americane si cu o Rusie tot mai agresiva, o sa ne trezim ca “cimitirul” de la AMARG n-o sa mai aiba “morti-vii”, adica avioane ce pot fi revitalizate si modernizate.

It should be fun!

4 Comments »

 • Cezar said:

  Paolonia ne da rusine, chiar si pe ‘nisa’ noastra, pe care suntem specializati……SH! 🙂

  Lasati ciocul mic si luati aminte….daca tot e sa fie SH, macar sa fie multe si bine modernizate(V). 🙂

 • Jap said:

  Probabil io fi pus gringo să declare bazaconiile ăstea,ca să ne m-ai vîndă nouă și bulgarilor niște rapandule. Păi mai zilele trecute israelul a scos pe tarabă 90 F-16,să le ia pe ălea.

 • Mig-21 LanceR said:

  Daca face asta, Polonia intra in liga celor mai puternice armate din Europa. Decizia este mai mult decat inteleapta, 96 de F-16V vor face mai mult decat 30 F-35 in fata rusilor, pe langa faptul ca toata tarasenia ii va costa o treime din pretul unora noi. Despre noi… noi practic nu existam militar.

 • Jap said:

  La băutură se spun multe prostii. Secretarul care este i sa pus fiola înainte de a declara bazaconiile ăstea? Nu pre-a îi văd pe polaci salivînd după rapandule,la banii lor își pot lua eFuri noi cu offset,să aibă de muncă tot amărîtul.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.