Home » Aviatie militara, featured, headline

Polonia trimite in premiera F-16 pentru Politie Aeriana in Lituania

26 February 2017 7 Comments

Ne-am amuzat noi putin – asta inainte sa avem propriile F-uri – de situatia polonezilor, care au preferat sa trimita batranul MiG-29 in misiunile Baltic Air Policing, in timp ce noile F-16 stateau “degeaba” acasa, dar uite ca lucrurile se schimba.

Polonia va prelua din nou conducerea misiunii de Politie Aeriana din statele baltice, iar de aceasta va trimite in Lituania patru avioane F-16 C/D Block 52+.

Rotatia poloneza, cea de-a saptea daca numaram si ne intrebam de ce NATO e un organism asa disfunctional, va incepe in luna mai.

Din cate se scrie prin presa, polonezii n-au trimis pana acum F-urile in cadrul Baltic Air Policing pentru ca au asteptat implementarea tape-ului M6.5 sau M7, depinde pe cine intrebi, europeni sau americani. Comparativ, ale noastre avioane, modernizate in ultimii 3 ani, au primit tape M5.2, asta ca sa vedeti ce inseamna totusi F-uri noi.

Aduse la zi din punct de vedere al softului, Viperele poloneze sunt acum gata sa faca Politie Aeriana in statele baltice.

De notat este ca din luna mai Polonia va avea avioane de lupta F-16 desfasurate in doua locatii importante, in Lituania, pentru Baltic Air Policing, si in Kuwait, pentru misiuni peste Siria. Ce inseamna asta? Inseamna ca pilotii si tehnicii polonezi capata in aceste luni de zile o experienta pe care numai aceste conditii de zbor o pot capata.

Poate ca peste doi-trei ani, daca nu-s prea optimist, o sa avem din nou cocardele romanesti in cadrul Baltic Air Policing.

7 Comments »

 • Jap said:

  Cică 1F-16 Iordanian s-a prăbușit zilele trecute. Acum e timpul ca ivanii să le doboare o pasăre polacilor că pre-a au devenit jmecheri.

 • LaCuscaPSD said:

  Pfff mare branza Romania va trimita mig 21 ,sa vezi ce se vor speria rusii !

 • Petre said:

  La noi trebuie lucrate muult si bine pentru orele cu F-urile, cel putin ( at least ) doi ani sa stapaneasca bine avionul, plus ca la mentenanta, baietii trebuie sa repare si sa faca revizie cu ochii inchisi, iar asta necesita ceva timp.
  Important mai degraba sa operationalizam macar una din doua escadrile, sa putem brazda vazduhul pentru propria noastra politie aeriana, asta si deasupra Marii Negre la interceptare, deocamdata interceptara o face tot batranul Lancer.
  La cum arata situatia acum nici macar nu ma pot gandi la Baltic Air Policing.

 • LaCuscaPSD said:

  Ahhhaa inca ceva Grecii vor lua 70 OH-58D Kiowa Warrior(retrase din armata Sua ) pentru 45 muilioane de euro…http://www.tornosnews.gr/en/greek-news/politics/22985-hellenic-army-to-acquire-oh-58d-kiowa-warrior-helicopters-from-the-us.html …Cum sa nu iasa asta…numai la romanii nu merge

 • Pepo said:

  Oare ai nostri nu pot apela la programul EDA , sau nu le iese nimic? La capitolul prosteala suntem pe primul loc….anulam contracte, etc. Parca vezi ca nu mai gasesc avioane nici pentru escadrila a doua de F16

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.