Home » Aviatie militara, featured, headline

Polonia vrea inca 8 avioane M-346 Master

17 January 2018 3 Comments

Polonia intentioneaza sa isi dubleze flota de avioane Alenia Aermacchi M-346 Master, discutand in aceasta perioada cu producatorul italian despre achizitionarea altor 8 bucati.

Concret, polonezii i-au invitat pe italieni la negocieri privind achizitionarea altor avioane.

Varsovia isi doreste ca patru M-346 sa fie livrate pana in anul 2020, urmand ca celelalte sa fie ca optiune cu livrare in perioada 2021-2022.

Polonia opereaza 8 avioane M-346 Master si pare multumita de performantele aparatului, chiar daca au existat niste probleme la livrare.

Acum vin si eu precum carcotasul, asa cum stiti. Polonia cumpara 48 de F-16 noi-noute si, mai nou, 12 sau 16 M-346 Master la fel de noi-noute. Noi luam 12 F-16 second-hand si ne chinuim sa tragem de IAR-99 cat se mai poate.

Sigur ca nu ne comparam cu Polonia din punct de vedere economic, asta pentru ca noi am preferat in ’90 niste comunisti hoti si nici acum nu ne-am invatat lectia, dar parca totusi diferentele sunt mult prea mari.

3 Comments »

 • Raptor said:

  Cele 2 programe poloneze (M-346 si F-16) consider ca le putem finanta ca tara lejer intr-un singur an, bani inca sunt in tara, iar bugetul are multe gauri.
  Ca am ales puii de comunisti in 90 nu avem dc sa ne lamentam, vedem aceeasi situatie in Rusia zilelor noastre unde adversarii politici sunt linsati, cenzura este una pe fata, opozitia este invizibila pe media care are doar o singura directie, fondurile sunt in mana cui trebuie, exista miscari de tineri sau muncitori create special pentru sustinerea liderului suprem sau a partidului de la putere cu simpatizanti carora le este acordata pregatire militara si pregatire de spargere a demonstratiilor adversarilor celor de la putere (numai NASI poate aduce in centrul capitalei peste 20.000 sustinatori in cateva ore) – exact aceeasi reteta care ne-a fost servita in 90 numai ca noi veneam dupa jumatate de secol de comunism, iar daca noi indiferent din ce parte ai sta si ai judeca legat de evenimentele de atunci si tot FSN/PSD ti-ar da rezultatul, la rusi in zilele noastre este ceva uimitor si greu de inteles acest fenomen in care populatia nu are discernamant.

 • Jap said:

  ”Tovarăși, LanceR și Raptor’,i-a detaliați vă rog cînd și cine au fost ‘comuniștii’ pe la noi prin ’90”. Dăi în măsa’n cur pe polaci cu fierătaniile macaronarilor,noi o să avem ‘TD. Cu ocazia asta,polacii își îngroapă încet și sigur,ind aero. Vae victus.

  • Raptor said:

   Cum, tu cel mai mare sustinator al stangii rosii, tu sustinator al Maicii Rusii nu stii cine au fost fratii tai? Invatati numai prostii la scoala de propaganda, daca nici asta nu stii.

   Cand ai anumite limite si le cunosti foarte bine, corect este sa faci ceea ce a facut Polonia si sa achizitionezi direct un trainer avansat. Cehii au avut mult mai multa experienta in acest domeniu si nu le-a ajutat la nimic, L-159 a fost selectat doar de ei, iar recent au “vandut” Irakului dupa o generatie de la aparitie, de L-39NG inca nu ne putem pronunta pentru ca este demonstrator deocamdata si oricum este o modernizare a unui aparat realizat in 70 care este dezvoltat din altul din anii 50, deci merite 0.

   Industria lor aero merge chiar bine pentru o tara ca a lor. Produc M28, PZL Orlik, diverse tipuri de elicoptere.

   Deocamdata avem TD doar pe hartie, ultima data a fost amanat primul zbor pentru anul curent dupa o serie de amanari si din linistea absoluta legata de proiect ne putem astepta la o noua amanare. Cat priveste scopul proiectului, pana in acest moment s-a descutat doar despre un demonstrator, iar armata nu si-a aratat intentiile pentru o achizitie (reamintesc ca nici de IAR-99, cel din care este dezvoltat TD nu a fost interesata armata). Proiectul AeroTaxi (cam pe acelasi palier cu M28 Skytruck al polanilor) e mort si el de multi ani.
   Deci ce comparam tovarase?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.