Home » Aviatie militara, featured, headline

Portugalia plateste 86 de milioane de euro pentru intretinerea avioanelor F-16

11 August 2014 2 Comments

Viper Lance wraps upPortugalia a lansat recent o licitatie publica in valoare de 86,4 milioane de euro pentru gasirea unui subcontractor pentru intretinerea avioanelor F-16.

Asa suna o stire din presa lusitana. Se pare ca oficialii portughezi vor sa obtina cel mai bun pret din partea unui subcontractor care sa asigure nu numai operatiunile curente de mentenanta a avioanelor, ci si un stoc consistent de piese de schimb.

Iar apelul la o licitatie publica denota faptul ca Fortele Aeriene Portugheze, serios constranse de buget, vor sa obtina un pret cat mai mic.

Asadar, nu se stie daca de la estimarea de 86 de milioane se va merge in sus sau in jos si nici nu se specifica durata contractului.

Dupa cum stiti, Romania a cumparat 12 avioane F-16 din aceeasi Portugalie, avioane care in momentul de fata s-ar afla in plin proces de modernizare. Nu stiu cum sa spun, dar n-am auzit nimic pe la noi prin batatura despre mentenanta acestor avioane. Sau ale noastre n-au nevoie?

Se spunea ceva in contractul mamut, de 650 de milioane de euro, ca se asigura achizitia si modernizarea avioanelor, pregatirea personalului, armamentul si mentenanta. Dar mentenanta pentru cat timp, in ce consta stocul de piese de rezerva si asa mai departe? Nimic, tacere totala.

F-16 romanesti ar trebui sa devina operationale prin 2017, asadar, cu unul sau chiar doi ani inainte ar trebui sa stim cum se va realiza intretinerea lor. Isi permite Ministerul Apararii un contract de aproape 100 de milioane de euro doar pentru asta?

Vom ajunge sa regretam, in timp ce scoatem din buzunar bani seriosi, o decizie luata pe genunchi de cativa nepriceputi parasutati in functii de decizie? Ramane de vazut.

2 Comments »

  • M.C said:

    deci, alt sabotaj

    • LanceR said:

      As spune ca deocamdata sunt doar intrebari fara raspuns. Poate vin cei de la MAPN si ne arata un contract de mentenanta mult mai ieftin, caz in care nu putem decat sa ne inclinam 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.