Home » Aviatie civila, Aviatie militara, featured, headline, Istorie

Prima misiune de salvare cu elicopterul din România

29 November 2012 No Comment

Pe 29 noiembrie 1963, nava comercială sub pavilion turc, “Abdullah”, eșuează în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300m de țărm.

În frig, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, în condiții de furtună, capitanul navei lansează prin radio mesaje de salvare. Nava are la bord 22 de marinari care nu pot fi salvați pe mare datorită furtunii și adâncimii mici a apei.

Singurul mijloc de salvare este elicopterul, astfel ca este alertat TAROM-ul, care la acea data avea în dotare și elicoptere. În zbor, de la Otopeni pană la Gura Portiței, sosește în noaptea de 29 spre 30 noiembrie elicopterul cu înmatricularea YR-EMB, un aparat de tip Mi-4 al Intreprinderii Aviația Utilitară, subordonata TAROM.

Echipajul era compus din pilot comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanic de bord Stan Georgescu.

În condiții meteo aproape imposibile, cu vânt puternic, în rafale de 120km/h, noaptea pe viscol și ninsoare, echipajul elicopterului salvează cei 22 de marinari, într-o misiune dură ce a durat 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas pana pe mal.

via Facebook – Marian Marin

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.