Prima misiune de salvare cu elicopterul din România

Pe 29 noiembrie 1963, nava comercială sub pavilion turc, “Abdullah”, eșuează în dreptul localității Gura Portiței, la circa 300m de țărm.

În frig, pe întuneric și cu sala mașinilor inundată, în condiții de furtună, capitanul navei lansează prin radio mesaje de salvare. Nava are la bord 22 de marinari care nu pot fi salvați pe mare datorită furtunii și adâncimii mici a apei.

Singurul mijloc de salvare este elicopterul, astfel ca este alertat TAROM-ul, care la acea data avea în dotare și elicoptere. În zbor, de la Otopeni pană la Gura Portiței, sosește în noaptea de 29 spre 30 noiembrie elicopterul cu înmatricularea YR-EMB, un aparat de tip Mi-4 al Intreprinderii Aviația Utilitară, subordonata TAROM.

Echipajul era compus din pilot comandant Constantin Ștefănescu, pilot secund Ion Tudose și mecanic de bord Stan Georgescu.

În condiții meteo aproape imposibile, cu vânt puternic, în rafale de 120km/h, noaptea pe viscol și ninsoare, echipajul elicopterului salvează cei 22 de marinari, într-o misiune dură ce a durat 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas pana pe mal.

via Facebook – Marian Marin

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of