Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Primul “invizibil” J-20 de serie

31 December 2015 One Comment

j20Fac ce fac chinezii astia si tot pe final de an isi prezinta realizarile importante din domeniul aviatiei. De aceasta data, este vorba despre “invizibilul” J-20, care se pare ca a trecut in productia de serie.

Site-urile si blogurile legate de industria de aparare a Chinei au prezentat recent fotografii cu cel mai proaspat J-20 iesit de pe portile Chengdu Aerospace Corporation. A fost pozat de departe si prin smogul caracteristic oraselor chinezesti mari, dar cel mai important detaliu este cat se poate de vizibil.

Noul J-20 are ca numar de bord 2101, o schimbare importanta si demna de remarcat. Primele opt prototipuri au numere de bord care incep de la 2001 si se incheie cu 2017, iar trecerea in registrul “sutelor” pare ca semnifica si intrarea intr-o noua faza de productie.

Este foarte posibil sa asistam la o prima varianta de preserie a lui J-20, care era totusi asteptat sa intre in productia de serie undeva in anul 2018.

Prin urmare, fie asistam la devansarea programului cu vreo doi ani, ceea nu cred ca e tocmai bine, fie avem in fata primul J-20 de preserie, semn ca ne apropiem cu pasi repezi de productia de serie si de operationalizare. In orice caz, J-20 este “invizibilul” de generatie V proiectat de chinezi pentru ei, spre deosebire de fratiorul mai mic, J-31, care nu este atat de avansat, insa caruia i se cauta de zor clienti pentru export.

Cert este ca nu va mai dura prea mult pana cand suprematia cvasi-totala a SUA, ca unic operator de avioane de lupta de generatia V, va disparea. Acum, cat de bun va fi J-20 si ce va putea el face comparativ cu rivalul F-22 este discutabil, insa macar acum avem un subiect real de discutie, nu ca PAK FA-ul rusilor.

One Comment »

  • Jap said:

    Ăstai unul dintre prototipuri vopsite în ‘taxi’ și plăcuța cu nr. măsluită,noi ăștia mai bătrîni nu punem botul și așteptăm originalul,forța fie cu tine.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.