Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured, headline

Primul zbor de noapte cu MiG-21 Lancer | VideoFirst night flight with the MiG-21 LanceR | Video

23 October 2013 One Comment

mig searaUnul din cele mai importante evenimente din istoria recenta a Aviatiei Militare din Romania a avut loc in data de 7 aprilie 1999, atunci cand a fost executat primul zbor de noapte cu MiG-21 LanceR.

Sigur, LanceR-ul mai zburase noaptea in cursul fazei de testare, cu pilotul de teste al lui Elbit, Yehuda Shafir, la mansa, insa MiG-ul nu era operationalizat.

In aprilie ’99 comandorul, pe atunci (in prezent general de flotila aeriana) Dorel Luca, comandant al bazei aeriene 86 de la Borcea, a urcat la bordul LanceR-ului si a efectuat primul zbor pe timp de noapte cu acest aparat in cadrul Fortelor Aeriene Romane.

Evenimentul a avut o acoperire destul de ampla, Televiziunea Romana trimitand echipa emisiunii Pro Patria la baza de langa Fetesti pentru a relata de la fata locului.

Reporterii au realizat interviuri cu mai multi aviatori la Borcea, amintindu-i aici pe generalul Catrina, pe locotenentul (atunci) Laurentiu “Kiru” Chirita, pe capitanul (atunci) Laurian Anastasof, in prezent general si comandant al Flotilei 71 de la Campia Turzii.

Dorel Luca a acordat si un interviu destul de amplu imediat dupa efectuarea primului zbor pe timp de noapte cu LanceR-ul.

Pentru ca clipurile video nu pot fi postate direct pe site din motive obiective:

Accesati acest link pentru a urmari reportajul Pro Patria

Accesati acest link pentru a urmari interviul acordat de Dorel Luca

One of the most important events in the recent history of military aviation in Romania took place on April 7th 1999, when the first night flight in MiG- 21 Lancer took place.

Sure, Lancer flown at night during the test phase, with Elbit test pilot, Yehuda Shafir , at controls, but the MiG was not ​​operational. In April ’99, Dorel Luca , commander of the 86th air base at Borcea, climbed in thw LanceR board the and made first night flight with this jet in Romanian Air Force history.

The event had a wide coverage, Romanian Television sending a news team to the air base. Reporters made interviewed with several Airmen from Borcea, reminding here gen. Catrina, (then) Lieutenant Laurentiu “Kiru” Chirita , (then) Captain Laurian Anastasof, currently general and commander of 71st air base.

Dorel Luca also gave a pretty extensive interview immediately after the first flight at night with Lancer.

Click here to see Pro Patria show from 1999

Click here to see Dorel Luca’s interview

One Comment »

  • sniper said:

    De fapt a fost doar un aranjament pentru televiziune pentru ca nici un avion nu a zburat in acea noapte. A facut doar un rulaj pe pista si a fost steptat de echipa de televiziune la gurile de alimentare de la celalalt capat al pistei. Zborul de noapte cu MiG-21 Lancer a inceput cateva luni mai tarziu.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.