Probleme la USAF? Boeing analizeaza prelungirea serviciului pentru F-15

Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) par sa aiba cateva “mici” probleme de ordin financiar. Problemele astea sunt atat de “micute” incat s-a dus pe apa sambetei planul yankeilor de avea “coloana vertebrala” a aviatiei militara formata din aparate stealth, F-22, F-117, B-2 si F-35.

Pentru ca presedintele Obama a inceput sa cioparteasca fara resentimente din bugete, mai-marii USAF le-au dat tema pentru acasa celor de la Boeing. Anume, cercetarea posibilitatii prelungirii duratei serviciului pentru batranul F-15, in toate variantele lui. Iar cand au spus prelungire, generalii lor s-au referit la cal putin dublarea resursei “Vulturului”.

Astfel, conducerea Boeing a lansat un amplu proiect de analiza structurala a posibilitatii prelungirii duratei de viata la F-15, proiect ce se va intinde pe durata a 4 ani mari si lati.

Concret, americanii vor ca F-15 sa continue sa zboare pentru USAF in urmatoarele 2-3 decenii, daca nu si mai mult, pentru ca se vorbeste deja de o resursa de zbor cuprinsa intre 18.000 de ore, in cel mai nefericit caz, si 32.000 de ore, in cazul ideal! Asta in conditiile in care, cand a fost proiectat si consturit, Boeing a anuntat o resursa de 8.000 de ore de zbor pentru fiecare aparat.

Modificarile nu se opresc aici, caci USAF este nemultumita si de o parte din avionica de pe aparat, care este imbatranita si nu foarte performanta in realitatea cotidiana. Boeing a propus si aici un program de modernizare care ar duce cele peste 400 de avioane din dotare la standardul F-15 Silent Eagle, varianta curenta de export.

Ramane totusi intrebarea daca framantarile astea din USAF si nu numai (sa nu uitam ca se analizeaza si posibilitatea prelungirii resursei la F-16, inclusiv a variantelor “sh” propuse si Romaniei) au legatura cu un potentiat esec al programului JSF din care a rezultat F-35 Lightning II, asa cum sustin tot mai multe voci.

Cea mai recenta varianta pe care se lucreaza este aceea a reducerii drastice a comenzii si transformarea F-35 intr-un avion “premium” pentru USAF, cam cum a fost F-117 pana acum.

Nu putem decat sa asteptam sa aflam ce decizii se vor lua, insa sunt sanse, unii analisti zic ca destul de mari, ca F-35 sa se transforme in cel mai mare esec al industriei de profil din SUA.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
adminBogdangeorge Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Bogdangeorge
Guest

Pai oricum erau in plan sa ramana in folosinta pana in 2030.era si normal sa urmeze o noua up gradare ptr toata flota.
cre ca le vor modicifa sistemele cu ceva in stilul f35 sau f22.de altfel si superhornet este programat ptr up grade.sisteme asemanatoare f35. Va urma o noua carlinga cu dispaly in stilul f35 etc