Home » Aviatie militara, featured, headline

Probleme la USAF? Boeing analizeaza prelungirea serviciului pentru F-15

23 November 2011 2 Comments

Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) par sa aiba cateva “mici” probleme de ordin financiar. Problemele astea sunt atat de “micute” incat s-a dus pe apa sambetei planul yankeilor de avea “coloana vertebrala” a aviatiei militara formata din aparate stealth, F-22, F-117, B-2 si F-35.

Pentru ca presedintele Obama a inceput sa cioparteasca fara resentimente din bugete, mai-marii USAF le-au dat tema pentru acasa celor de la Boeing. Anume, cercetarea posibilitatii prelungirii duratei serviciului pentru batranul F-15, in toate variantele lui. Iar cand au spus prelungire, generalii lor s-au referit la cal putin dublarea resursei “Vulturului”.

Astfel, conducerea Boeing a lansat un amplu proiect de analiza structurala a posibilitatii prelungirii duratei de viata la F-15, proiect ce se va intinde pe durata a 4 ani mari si lati.

Concret, americanii vor ca F-15 sa continue sa zboare pentru USAF in urmatoarele 2-3 decenii, daca nu si mai mult, pentru ca se vorbeste deja de o resursa de zbor cuprinsa intre 18.000 de ore, in cel mai nefericit caz, si 32.000 de ore, in cazul ideal! Asta in conditiile in care, cand a fost proiectat si consturit, Boeing a anuntat o resursa de 8.000 de ore de zbor pentru fiecare aparat.

Modificarile nu se opresc aici, caci USAF este nemultumita si de o parte din avionica de pe aparat, care este imbatranita si nu foarte performanta in realitatea cotidiana. Boeing a propus si aici un program de modernizare care ar duce cele peste 400 de avioane din dotare la standardul F-15 Silent Eagle, varianta curenta de export.

Ramane totusi intrebarea daca framantarile astea din USAF si nu numai (sa nu uitam ca se analizeaza si posibilitatea prelungirii resursei la F-16, inclusiv a variantelor “sh” propuse si Romaniei) au legatura cu un potentiat esec al programului JSF din care a rezultat F-35 Lightning II, asa cum sustin tot mai multe voci.

Cea mai recenta varianta pe care se lucreaza este aceea a reducerii drastice a comenzii si transformarea F-35 intr-un avion “premium” pentru USAF, cam cum a fost F-117 pana acum.

Nu putem decat sa asteptam sa aflam ce decizii se vor lua, insa sunt sanse, unii analisti zic ca destul de mari, ca F-35 sa se transforme in cel mai mare esec al industriei de profil din SUA.

2 Comments »

  • Bogdangeorge said:

    Pai oricum erau in plan sa ramana in folosinta pana in 2030.era si normal sa urmeze o noua up gradare ptr toata flota.
    cre ca le vor modicifa sistemele cu ceva in stilul f35 sau f22.de altfel si superhornet este programat ptr up grade.sisteme asemanatoare f35. Va urma o noua carlinga cu dispaly in stilul f35 etc

  • admin said:

    Pai F-22 era “programat” sa inlocuiasca F-15 iar F-35 trebuia sa inlocuiasca F-15 E… Asta atunci cand se discutau de sute si sute de avioane stealth in dotarea UASF. Acum se pare ca nu prea mai sunt banuti si se va mai “trage” de aparatele astea.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.