Probleme mari pe Otopeni?

Chestia asta am mai auzit-o acum ceva timp, ramasese sa o verific acolo unde se poate, dar uite ca vine un parlamentar al Romaniei care acuza ca pistele de pe Otopeni sunt prastie.

Catalin Drula, deputat din partea USR, sustine ca cele doua piste ale Aeroportului Otopeni sunt aproape impracticabile.

“Complet inacceptabil ce se întâmplă cu Aeroportul Otopeni. Una din piste (08L/26R) este pe o treime scoasă din uz de bună vreme “pentru reparații” și prin urmare nu are decât 2200m utilizabili. Cealaltă pistă este într-o stare precară și se închide periodic pentru că apar deteriorări și gropi care trebuie remediate de urgență. Cum înțeleg că s-a întâmplat astăzi.

Aeroportul este astfel în ultima vreme pus de multe ori în situația să opereze cu o singură pistă de 2200m (avioanele mai mari nu pot ateriza/decola pe această lungime). Perturbări, întârzieri, nervi”, a transmis Drula.

Deci? Care e situatia reala de pe Otopeni? Eu am auzit lucruri chiar mai serioase, insa nefiind asumate am zis ca verific pana cand am ceva foarte solid. S-a intamplat ca inainte sa apara Drula si sa isi asume declaratiile astea.

Vreti sa vorbim despre Otopeni? Stiti mai multe despre situatia de acolo?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Nu se poate,lângă pistă e un cartier de jmecheri construit de Puiu Popoviciu.Dacă te iei de acest nene,ai încurcat-o oricine ai fi.

 2. Bate campii. Ceea ce spune e corect bucata cu bucata, dar pus cap la cap bate campii.

  Am lucrat pe vremuri in Otopeni cativa ani. Nu mai tin minte care era problema cu 08L (popular numita si “pista 2”), dar nu era folosita decat rareori, era in stare mai proasta intotdeauna, ceva legat de solutia constructiva. Dar la sarcinile pe care le are o pista la o aterizare e normal sa existe uzura si reparatii periodice. Si nu e nevoie de 2 piste lungi, una e suficienta, mai ales ca majoritatea avioanelor la aterizare nici nu ajung pana in capatul pistei, ies pe bretea mult inainte. La decolare e si mai simplu.

  Da, in AIBO (asa se numea pe vremuri, Aeroportul International Bucuresti-Otopeni) au fost intotdeauna nepotisme si aranjamente si o gramada de magarii, dar nici un partid sau guvern la putere nu s-a bagat. Catalin Drula a fost consilierul lui Ciolos aproape un an de zile, pozitie din care a facut cate ceva si din care nu a facut o gramada de lucruri. Privind inapoi, a fost foarte ineficient; fata de guvernele corupte si incompetente, a fost doar ineficient si partial incompetent (stiu bine, de zeci de ani, pe cineva din echipa lui: e total incompetent in domeniul respectiv, dar nu i-a pasat nimanui, in nici un caz lui Catalin).

  Asa ca postarea respectiva o tratez ca pe un joc politic, nimic altceva. Daca voia sa faca ceva a avut ocazia si nu a facut, acum poate sa taca. E de bun simt.

  • Eu vreau sa discutam numai despre ce am citat. Postarea originala am pus-o cu embed ca sa vedem ca exista.

   Spui, asadar, ca problemele sunt reale si ca pistele sunt svaiter?

   • Nu stiu cum sunt pistele acum, nu mai lucrez acolo si nu mai zbor acolo (ca pilot), dar ele apar complet deschise si toate taxiways operationale. Stiu ca erau probleme structurale si e posibil sa necesite reparatii constante pentru a le mentine operationale. Sigur nu sunt svaiter.

   • Mai precis, astea sunt datele publicate pentru 08L:
    dimensiuni 3500 x 45 incarcare 78/R/D/W/T Asphalt. Actualizat in 22 iunie 2017, fara NOTAM ulterior, deci sunt date curente.

    • Multam. Exista si informari de pista ce nu poate fi utilizata pe intreaga ei lungime? Ai intalnit asa ceva in ultima vreme?

     • Nu am urmarit NOTAM pentru Otopeni, dar in cazul in care o portiune de pista e inchisa apare informatia in AIP si se actualizeaza si taxiways (daca pista e inchisa pe un capat si breteaua din acel capat o sa apara inchisa) si caracteristicile publicate ale pistei ca operatorii de aeronave sa stie daca pot ateriza sau nu. Daca pista disponibila ar fi doar 2200m din 3500m atunci aeronavele care au nevoie de mai mult de 2200m trebuie sa stie ca sa nu aterizeze si sa iasa in decor.

 3. 08L este partial inchisa de mai bine de 3 ani. Nu s-a modificat nimic in AIP, dar exista un NOTAM si un supliment AIRAC care scurteaza pista la 2200 m si reduce PCN-ul la 62. Asa e din 2014 incoace (PCN-ul s-a degradat progresiv, initial a fost redus la 70, acum e 62, le e frica ca daca fac inca o expertiza ajunge 40). Constructiv 08L e o porcarie, sunt dale de beton de foarte proasta calitate puse in 6 luni pe o fundatie aproape inexistenta, candva la mijlocul anilor ’80. Nu se astepta nimeni sa ajunga folosita pista aia la ceva….

  08R este pulbere si praf si ea; e o carpeala cu dale de beton sigilate intr-un strat de uzura din asfalt (aceiasi solutie au facut-o si la Timisoara in 1999-2000), chestie facuta din lipsa de bani in 2000 cu gandul la o reconstructie prin 2010. Nu s-a facut nimic… In ultimele trei saptamani a fost inchisa de doua ori cate o ora pentru a remedia fisuri intampinate dupa decolari…