Probleme pentru Dassault in India. Se rupe contractul pentru Rafale?

Rafale-production-lineCompania franceza Dassault are probleme in India iar primul contract pentru export al avionului “omnirol” Rafale ar putea fi reziliat in perioada urmatoare.

Surse indiene au dezvaluit in presa locala faptul ca francezii de la Dassault nu sunt de acord cu unele dintre conditiile contractului de vanzare a 126 de aeronave Rafale. Principala nemultumire a francezilor este legata de avioanele care ar urma sa fie construite sub licenta, in India.

Potrivit contractului, Dassault ar urma sa livreze doar 18 din cele 126 de avioane Rafale dorite de indieni, restul de 108 urmand a fi construite de Hindustan Aeronautics Limited (HAL) sub licenta si sub indrumarea specialistilor francezi.

Indienii nu se multumesc doar cu asamblarea simpla a elementelor construite de Dassault, ci vor sa se implice in tot ce inseamna productie, iar aici francezii stramba din nas serios.

Oficial, problema ar fi ca HAL nu este serioasa. Conglomeratul indian are o organigrama stufoasa, deciziile se iau foarte greu iar produsele finite sunt, deseori slabe din punct de vedere calitativ. Neoficial insa, francezii nu vor sa renunte la tehnologia militara de ultima generatie incorporata pe Rafale, asa ca le-au propus partenerilor sa le livreze componentele “sensibile” gata facute, acestea urmand doar a fi montate pe avioane.

In acest punct negocierile au intrat in impas si nu se intrevede prea curand o iesire din blocaj.

Indienii tin mult prea mult la transferul tehnologic propus de Dassault pentru a da inapoi, ei fiind decisi sa aiba acces la tehnologie militara de ultima generatie in contul miliardelor de dolari pe care le vor plati pentru cele 126 de multiroale.

Iar daca francezii vor refuza in continuare sa le ofere tehnologia aceasta nu este exclusa rezilierea contractului si demararea unei noi licitatii.

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Adminmad max Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
mad max
Guest
mad max

Deocamdata suntem in faza in care India a selectat un tip avion pe care il prefera – Rafale. Nu s-a semnat niciun contract – negocierile vor dura ani de zile si sansele sa se semneze ceva sunt 50-50. inca cele doua parti se inteleg destul de bine sau indienii nu considera ca diferentele sunt ireconciliabile, altfel India ar incepe discutii si cu cei aflati pe locul 2 – Eurofighter sau ar relansa competitia. Iar deocamdata India neaga ca ar discuta cu alti furnizori, desi contacte mai exista si cu englezii si cu nemtii si cu rusii si cu suedezii, niciunul… Read more »