Home » Aviatie militara, featured, headline

Programul “F-16 pentru Romania” continua: Pilotii nostri zboara in Portugalia

8 May 2015 10 Comments

f16Pentru ca au tot fost intrebari in ultima vreme despre programul “F-16 pentru Romania”, despre avioane si piloti, cei de la revista Cer Senin ne-au dezvaluit o serie de detalii interesante. Gand la gand cu bucurie.

Publicatia Fortelor Aeriene Romane a luat legatura cu pilotii si tehnicienii care se afla in aceasta perioada in Portugalia si care fac trecerea pe noul avion.

Iata ce spune unul dintre piloti, capitan-comandorul Constantin Andrei:

Pregătirea a început în urmă cu un an, un an şi jumătate, în ţară, prin cursuri de limbă engleză, curs de supravieţuire pe apă, antrenament la centrifugă în SUA şi, bineînţeles, antrenamentul în zbor, care a fost permanent. În Portugalia s-a plecat la sfârşitul lunii septembrie, a început activitatea, cursul teoretic de cunoaştere a aeronavei F-16, după care a urmat simulatorul. În finalizarea programului de simulator, am început zborul.

Redactor: Cum a fost primul zbor pe F-16, în simplă comandă?

Căpitan-comandor Constantin ANDREI: Prima simplă sigur a fost în regulă, nu aş putea spune că am avut emoţii, fiindcă experienţa pe care o am e destul de mare, dar e plăcut să zbori în simplă comandă, orice avion.

Redactor: Cât a durat acest zbor?

Căpitan-comandor Constantin ANDREI: Primul meu zbor a durat puţin peste o oră, în jur de o oră şi zece minute.

Redactor: Din punct de vedere al pilotajului, sunt diferenţe între F-16 şi MiG-21?

Căpitan-comandor Constantin ANDREI: Sunt avioane de luptă, principiile de pilotaj sunt oarecum similare. Diferenţa este că MiG-ul 21 are comenzi hidraulice, ce se transmit din cabină către suprafeţele de comandă, pe câtă vreme avionul F-16 dispune de sistemul fly-by-wire, ceea ce înseamnă că, practic, calculatorul preia intenţiile pilotului şi „decide” cum să mişte suprafeţele de comandă, astfel încât să obţină efectul dorit. Nu mai există manşa clasică, în schimb apare dispus în lateral un stick, prin care sunt preluate comenzile.

Redactor: Asta înseamnă că adaptarea a fost ceva mai dificilă?

Căpitan-comandor Constantin ANDREI: Nu. E un avion mai nou, care, aerodinamic, e conceput să zboare mai bine decât MiG-ul 21; e un avion care suportă factori de sarcină mai mari decât MiG-ul 21 şi din punctul ăsta de vedere este, clar, un avantaj. Sarcina maximă la care poate evolua F-16 este de 9 G, ceea ce înseamnă destul de mult; practic, în anumite momente, forţa gravitaţională este foarte aproape de limitele unui pilot, din această cauză a fost nevoie şi de antrenamentul şi testarea la centrifugă în SUA.

Redactor: Practic, cu ce brevetare sau clasificare vă veţi întoarce din Portugalia?

Căpitan-comandor Constantin ANDREI: Nivelul depinde de întrebuinţarea în luptă a avionului F-16, pentru misiuni aer-aer, aer-sol şi, practic, ar trebui să venim în ţară calificaţi “mission ready”, adică pregătiţi de luptă.

Asadar, programul continua, iar militarii nostri se pregatesc intens in Portugalia. Ar fi fost interesant de aflat daca zboara efectiv pe avioanele noastre, cum exista niste zvonuri neoficiale, sau daca se pregatesc pe cele ale portughezilor.

De asemenea, ar fi interesant de stiut daca acea calificare “mission ready” inseamna ca cei trei piloti pot fi si instructori pentru cei din tara.

Altfel, noi nu putem decat sa le uram multa putere de munca, cat mai multe ore de zbor si sa le transmitem ca abia asteptam sa-i vedem acasa, zburand F-16 “tricolore”.

10 Comments »

 • Jap said:

  Mi-au dat lacrimile,parca avem și noi o centrifuga donata de gringo,e cam greu sa supravietuiești ‘pe apă’ în ziua de azi nui așa? Macar baiatul asta a citit ce a declarat .

  • LanceR said:

   Sunt teste si examinari standard care se fac la trecerea pe F-16, inclusiv cel de supravietuire in cazul unei catapultari deasupra apei.

 • Jap said:

  ? E pt la urmă.

 • Jap said:

  Cam optimiști romînașii noștri,ia zi si mie de la ce distanța te gineste un su30-34? și tu m-ai ai timp sa te catapultezi deasupra mari negre? Dacăi iarna ai paralizat de frig și te-ai înecat,iară vara m-ai ai ceva șanse sa fii salvat,nu toți piloții știu sa înoate.

  • LanceR said:

   Un Su-34, fiind bombardier, e aproape imposibil sa te “gineasca”, tu vanator fiind. Iar supravietuirea pe apa/mare este obligatorie pentru toti pilotii. Ca sansele de supravietuire intr-un caz real sunt mici sau mari tine si de conjunctura. Important e sa existe.

 • Jap said:

  Piloții spanioli care sau întîlnit peste marea baltică cu ultimele variante de su-34 spun ca sînt și air to air.

 • Jap said:

  Așa se aude,dar nu bag mîna în foc pt. pilotii iberici care au declarat asta.

 • Jap said:

  Oficial nu adeclarat nimeni nimic,neoficial e știut că su-34 e multirol.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.