Home » Aviatie militara, featured, headline

Puma Naval poate lansa torpile

20 August 2015 10 Comments

Foto: Grupul de Elicoptere

Foto: Grupul de Elicoptere

Dupa vreo doi ani de asteptare, am ajuns si in momentul in care sa vedem un elicopter IAR-330 Puma Naval lansand o torpila. E drept ca a fost in cadrul exercitiului de la Ziua Marinei, insa premiera trebuie marcata.

Vestea ca Ministerul Apararii vrea torpile pentru Pumele Naval a venit cam acum doi ani de zile, in august 2013, cand se pregatea o licitatie restransa pentru alegerea furnizorului.

A fost aleasa torpila britanica Sting Ray, produsa de BAe Systems, Marina Romana devenind al patrulea utilizator din lume, dupa Marea Britanie, Norvegia si Thailanda.

Prin urmare, sambata, de Ziua Marinei, unul din elicopterele Puma Naval de la Tuzla, probabil primul modernizat pentru a putea lansa torpilele, si-a facut aparitia cu doua Sting Ray atasate, lansand una dintre acestea.

Dupa cate spun militarii, si nu avem niciun motiv sa nu ii credem, este primul elicopter Puma care lanseaza o torpila.

10 Comments »

 • Jap said:

  Amigo,franțuzii,englezii și sud africanii lansau torpile de pe puma cu ani lumină înaintea noastră,nu cred că am fost noi primi care au făcut asta,dacă te referi că-i primul de la noi din bătătură,dar astai altă mîncare de pește,cu sau fară ăstea 3 ‘navale’ nu facem nici o brînză în marea neagră,nouă ne trebuie minim 10 deălea jmechere și bengoase ca să ginim ultimele modele de kilo ivănești aciuite peste gîrlă.

 • Jap said:

  N-am fost la ziua marinei,doar ce am citit pe internet și am vorbit cu alţi.

  • LanceR said:

   Pai unde ai citit pe internet ca englezii si sid-africanii au Pume care lanseaza torpile? Baga un link.

 • the_mack said:

  sunt surprins de aceasta “realizare” nu de alta dar acum ceva vreme circula prin presa stirea ca armata face licitatie de torpile (nu mai stiu daca era chiar cifra magica 12, dar pe aproape) acum sa aflu ca sunt deja achizitionate, integrate si testate? mare lucru – cred ca a intrat adanc morcovul in vizuina daca a existat atat de mult talent…….cred ca la ora actuala puma naval cu aceste torpile reprezinta singurul argument de forta in marina militara (ce ironie….) ca in rest praf si pulbere. pasul logic acum ar fi si finalizarea procesului de achizitie a unui tip de racheta anti nava (macar ptr aviatie daca ptr nave este mai complicat tinand cont ca “frecatele” au nevoie de investitii majore ptr a fi capabile de astfel de operatiuni).

 • Jap said:

  Eu postez pe saitul tău de pe o japiță klingoniană de telefon de pe care nu pot lăsa link-uri și tu știi asta, ATLAS ORYX este răspunsul la întrebarea ta.

  • LanceR said:

   N-am vazut Oryx cu torpile. N-am vazut nici macar Oryx cu suporti pentru torpile. Cauta si tu un calculator si pune o poza sau un link.

 • Jap said:

  Sa făcut.

 • Ursuletu' said:

  Puma Naval poate sa zboare! :)))

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.