Puma Naval, primul zbor deasupra Mediteranei | Video

Elicopterul IAR 330 Puma Naval cu numarul de bord 142 a executat prima misiune deasupra Marii Mediterane. A fost, de asemenea, si primul zbor al unui astfel de aparat deasupra altei suprafete de apa decat Marea Neagra.

Una din navele Marinei Militara a Romaniei, fregata Regele Ferdinand, a plecat, in urma cu aproape doua saptamani, catre Africa, acolo unde participa la opratiunea Atalanta. Pentru prima data, la bordul unei nave de lupta a Romaniei plecata in misiune s-a aflat si un elicopter Puma Naval.

Pe 25 septembrie, elicopterul a fost scos din hangar si si-a luat zborul pentru prima misiune deasupra Mediteranei. Echipajul a fost format din comandorul (av) Tudorel Duta ┼či cpt. (m) Bogdan Curca, in timp ce mecanic de bord a fost Mmp. Ion Sandu.

“Am avut destule emotii. Sunt bucuros ca a venit aceasta zi si ca am reusit sa executam prima misiune in afara Marii Negre. Vor urma, cu siguranta, multe alte misiuni in care vom reusi sa ne indeplinim obiectivele propuse.

Am avut de executat, in prima parte, un zbor de testare, dupa cateva zile bune de mars si de tinere a elicopterului in hangar. Apoi am avut o misiune de tragere cu armamentul de bord. Sunt bucuros ca am facut parte din primul echipaj care a efectuat acest zbor si, dupa cativa ani in care am fost implicat in acest program, pot sa va spun ca sunt multumit ca am reusit sa duc la indeplinire o prima etapa importanta”, a explicat comandorul Duta, completat de capitanul Curca.

“Singura diferenta a fost ca apa e putin mai albastra. Marea e la fel, doar ca nu vedem platformele caracteristice din zona Marii Negre. Totul a decurs normal.”

Si avem si doua clipuri video “furate” de la prietenii de la Resboiu:

Fregata Regele Ferdinand participa la operatiunea Atalanta si are ca misiune lupta impotriva pirateriei navale din Golful Aden, pe coasta Somaliei.

Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of