Putin a ordonat retragerea rusilor din Siria

siriaCine s-ar fi asteptat la asta? De pe o zi pe cealalta, “tarul” Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria.

Sigur, nu de tot, rusii urmand a pastra o prezenta militara in baza de la Latakia, insa “grosul” trupelor vor reveni in patria mama.

Anuntul a fost facut luni, iar retragerea efectiva incepe de marti. Cam grabiti rusii, nu-i asa?

Ei bine, se pare ca Putin si-a indeplinit obiectivul din Siria si nu prea mai este dispus sa cheltuie bani pe care oricum nu prea ii are cu o campanie militara inutila.

Dupa aproape jumatate de an de atacuri prin Siria, Rusia se retrage avand o pozitie militara intarita. In plus, aliatul Assad a scapat de impresurarea Damascului, iar trupele sale, “improspatate” cu tehnica si consilieri rusi, sunt din nou in ofensiva. Si sa nu uitam ca rebelii asa zis moderati, sustinuti de Occident, au incasat si ei cateva lovituri dure.

Prin urmare, situatia este extrem de favorabila pentru o negocierile de pace din Siria care sa asigure mentinerea la putere, intr-un fel sau altul, a lui Assad, ceea ce, sa recunoastem, a vrut Putin de la inceput.

Cu ce ramanem dupa campania din Siria? Cu putine certitudini si cu multe semne de intrebare.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ivan TurbincaJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Ivanii au recucerit o parte importantă din siria cu o 100 de elicoptere și avioane. O 100 nu cu o 1000 cum se duc alți la război și au pierdut doar unul. Cred că ăstai unul din semnele de întrebare de care ziceai. Acum noi ăștia mai bătrîni de pe margine care spargem semințe la greu, mestecăm gumă și ne dăm cu presupusul despre femei,mașini,fotbal și avioane nu punem botul la așa zisa ‘retragere’. ‘ ….campanie militară inutilă. ‘ Amigo în siria nu-i nimic ‘inutil’,pe acolo urma să tranziteze comductele de gaze din orientul mijlociu spre europa.

Ivan Turbinca
Guest
Ivan Turbinca

Asa e, Jap, ai dreptate, Putin a bombardat Siria, ca sa demonstreze europenilor ca acolo nu e o zona sigura pentru investitii in conducte de gaz sau petrol. In plus, a bombardat mai mult zone civile, decat tabere ale SI, pentru a-i pune pe fuga pe sirieni spre Europa, pentru a o destabiliza. I-a mai speriat si pe unii dintre europeni (ungurii, de ex.) ca le scumpesc gazele, ca sa faca valuri intre statele europei. Acum ca si-a atins obiectivele, cam scump pentru el, strange catrafusele si ii trimite pe Ivani acasa, ca sunt Katiusele cam statute si incep sa… Read more »