Putin despre viitoarea escadrila de 20 de avioane F-16

Read Time:2 Minute, 47 Second

Bine, stiu ca n-o sa fie o escadrila de 20 de avioane, dar nu v-ati obisnuit deja cu titlurile mincinoase? Hai, gata cu autoironia, sa trecem la chestii serioase.

L-am ascultat marti seara pe ministrul Les la Digi24. A vorbit mult si a spus putin. In prima parte a discutiei cu mult-prea-nepregatitul Prelipceanu mi s-a parut ca-l ascult pe Daea ala de la Agricultura. In partea a doua, a vorbit vag mai aplicat, iar ce m-a interesat pe mine a fost problema achizitiilor.

In ceea ce priveste avioanele F-16, se pare ca este cam sigur faptul ca a doua escadrila va avea 20 de avioane. Asa s-a exprimat omul, ca vrea a doua escadrila de F-uri si ca va fi o comanda de 20 de bucati. Asta inseamna un total de 32 de avioane impartite in doua escadrile, pare-se ca ne apropiem si noi de NATO 🙂

Dincolo de asta, e un soi de ceata. Ministrul Beniamin sustine ca, in momentul de fata, se discuta in ideea realizarii modernizarii avioanelor – stiti deja ca vor fi F-16 A/B stocate in SUA, modernizate apoi la standardul MLU Tape 5.2 – in tara noastra. Dar sare rapid peste acest lucru si explica apoi necesitatea efectuarii mentenantei la noi, ca vrea sa identifice o companie capabila sa preia un eventual transfer tehnologic pentru asta.

Acum stau si ma gandesc, cu numai cateva zile inainte, acelasi ministru spunea ca solicitarii Romaniei de achizitie de avioane F-16 europenii au raspuns cu niet tavarisci, iar americanii inca n-au deschis mailul, deci n-au raspuns deloc. Prin urmare, cu cine discuta ministul Apararii despre modernizarea avioanelor F-16 in Romania? Si a caror avioane, din moment ce proprietarul, macar la nivel oficial, n-are habar macar de faptul ca o sa-si vanda o parte dintre vechituri?

Hai sa zicem ca-s intrebari retorice, dar tot mi se pare un ghiveci de primavara in privinta asta.

Mai departe, ministrul Beniamin a spus ca SPERA ca anul asta sa dea drumul contractelor. Aici fiind vorba si despre corvete, transportoare sau armament pentru terestri. Dupa cateva momente, a dat ca sigura semnarea contractelor nul asta.

Hai sa ne referim putin la cazul F-16. Vrem 20 de avioane. Proprietarul avioanelor, SUA, nu a raspuns pana acum solicitarii noastre. In tara, inca n-am identificat compania care sa fie implicata in acest proces. In strainatate, companiile mari ce trebuie implicate, Lockheed si, probabil, OGMA, nu stiu nici ele de contractul cu Romania. Suntem aproape in luna aprilie. Procedurile de achizitie, chiar asa directa, presupun trecerea prin Parlamentul nostru ca proiect de lege, presupun aprobari politice care trebuie primite din SUA, presupun o gama foooaaarte larga de negocieri cu companiile implicate si inca si mai multe lucruri. Luati in considerare si cele 3-4 luni de vacanta parlamentara de la noi ce vor fi in vara.

Prin urmare, crede cineva ca Romania va semna pentru F-16 anul asta?

Asta ca sa nu mai zic ca ministrul s-a laudat cu bugetul de 2% din PIB, recunoscand ca s-a ajuns aici prin credite guvernamentale. Credite guvernamentale care nu vor fi angajate in acest an, mai ales daca se vor semna contracte – not likely, zic eu – spre finalul anului. Deci care 2%, bossilor?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

15 thoughts on “Putin despre viitoarea escadrila de 20 de avioane F-16

  1. Cam prea sceptica abordarea. Si devine si partinica. Atentie la derapaje. pot deveni un obicei. Va citesc pentru ca pareti obiectiv, bine intentionat, informat si in domeniu. as vrea sa va mai citesc. Multumim pentru actualizari. Faceti o treaba buna pe care o apreciez.

    1. Salut,

      Cand e vorba despre asemenea materiale, in care imi exprim opinia personala despre anumite lucruri, abordarea partinica e inevitabila. Asta nu inseamna ca, daca se intampla sa gresesc undeva, nu pot fi contrazis si nu putem discuta.

      De asta imi place mie site-ul asta, pentru ca oricine isi poate exprima parerea si, daca are dreptate, sunt primul care recunosc asta 🙂

  2. Pai au spus ca dau 2% din PIB direct, nu prin credite de angajament. Ori nenea asta certat cu limba romana habar nu are ce scoate pe cioc, ori Dragna Voda, de acum, ne minte in fata si face tot ce stie el mai bine. Inclin sa cred ca au dat 2%, insa cu siguranta nu or sa ii cheltuie anul asta, fiind tot un fel de credit de angajament. Probabil la asta se referea Beniamin asta. Si asta ca sa acopere deficitul din PIB ce se duce la pansii si salarii!

    1. Una sunt creditele de angajament, care intr-adevar sau scos, si alta creditele guvernamentale, care inseamna jumate din bugetul MApN pe 2017 🙂 Teoretic ei sunt la peste 2% din PIB, insa practic, daca nu vor angaja acele credite, Armata va avea buget de 1,35% daca imi amintesc bine.

      1. BINGO! Exact cum a spus Dragnea dupa scandalul cu creditele de angajament. Noi dam banii, ramane de vazut daca si cum ii va cheltui cei din armata. De atunci suna ff dubios, acum e deja o certitudine. Vor ramane cu 1.35% don PIB si niciun mare proiect de inzestrare nu va demara anul acesta, caci sunt pomenile electorale de acoperit si nici asa nu le ajunge la cate au promis. Putin probabil sa se si semneze ceva, poate 1 – 2 programe mici, spre sfarsitul anului, sa mai spele si ei putina intr-un fel sa altul. Adios amigos, pare sa spuna armia romana….inainte tot desculti! 🙂 Excelsior!

  3. Am vazut la stirile digi24 acum 20 de minute o stire cum ca avioanele sunt active si zburate acum de garda nationala, si ca se spera ca la sfarsitul anului contractul sa fie semnat. Se confirma cifra de 20 de aparate

    1. Singura chestie aici este ca eu din ce stiu nici garda nu mai foloseste are active A / B. Deci ori cele 20 de bucati daca vin pe aceasta cale sunt C/D uri, ori stirea este data aiurea

      1. N-am vazut stirea, insa ministrul n-a spus nimic aseara despre avioane ANG. E foarte posibil ca astia de la Digi sa incurce borcanele si sa vorbeasca despre avioane folosite in trecut de ANG si in prezent stocate la AMARG.

  4. aici ar fi 2 posibilitati.fie deja s-a batut palma – si acum doar incearca sa ne convinga pe noi sa acceptam 1-1,5 md pentru f16, fie sunt vorbe in vant si „marcati” de esecul „ordonantelor” de urgenta arunca „pastile” ca daca e sa iasa, pare un plan dinainte prezentat publicului, daca nu, poate cine stie se reabiliteaza mig 29. ca si asta pare tot o pastila-iese cu f16, era o gluma, nu iese migu e o solutie. iar cu mentenanta, poate doar aerostaru sa faca ceva ca au destula experienta cu mig21, mig 21 lancer, mig 29 sniper, modernizare iar 99, mentenanta atat avioane boeing cat si airbus si multe altele. romaero e specializat pe componente , iar avioane craiova e praf. iar are experienta la elicoptere si alte societati nu avem. sau poate inventam peste noapte. ca aia care fac autostrazi-firme de apartament. si 20 pare credibil cu celelalte 12 ne-am apropia de 2 escadrile „europene” care au 16 avioane in componenta. si asta pare logic. pentru noi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Italia a trimis sase Eurofighter in Islanda pentru Politie Aeriana
Next post Patru avioane A-29 au ajuns la Kabul „in time for fighting season”