Home » Aviatie militara, featured, headline

Rafale se vinde la export. Si e de doar trei ori mai scump ca F-16 la mana a treia

16 February 2015 7 Comments

rafaleDassault Rafale se vinde, in sfarsit, la export, francezii reusind sa convinga pe cineva sa le cumpere omnirolul. Egiptul este norocoasa tara ca va avea aceste avioane in dotare, iar odata cu aceasta afacere aflam si noi niste date interesante.

Egiptenii vor cumpara doua escadrile de Rafale, adica 24 de avioane, cu 3,6 miliarde de euro. La prima, a doua si a treia vedere, un pret extrem de piperat.

Din cate se pare, acesta este costul global, care include avioanele propriu zise, armamentul, pregatirea pilotilor si a tehnicilor. In esenta, tot ce tine de operationalizarea Rafale in cadrul Fortelor Aeriene Egiptene.

Un calcul scurt ne arata ca egiptenii vor plati in jur de 150 de milioane de euro bucata de Rafale. O fi mult, o fi putin?

Daca ne uitam in curtea proprie si facem acelasi calcul scurt, Romania va plati peste 50 de milioane de euro pentru fiecare bucata de F-16 la mana a treia cumparate din Portugalia.

Sa mergem putin mai departe si sa vedem in Rafale un avion multirol de generatia 4+, pe cand ale noastre F-16 AM/BM sunt printre primele modele de F-16 lansate, cu structura invechita, cu motoare resapate, dar cu avionica moderna, ce-i drept. La fel de drept este ca avionica noastra e destul de departe de cea de pe Rafale si ca programul nostru de armament e “subtire”, in cel mai fericit caz.

Nu stim inca ce vor primi egiptenii la capitolul armament in cele 3,6 miliarde, dar ma cam indoiesc ca va fi ceva la nivelul celor achizitionate de Romania. Nu stiu de ce, poate o sa ma insel.

Daca Dassault le mai pune mana pe crestet africanilor cu un program de offset, ceea ce noi nu vom avea la achizitia de F-16, costul global al unui Rafale ar putea sa scada spre 100 de milioane de euro bucata.

Nu stiu altii cum sunt, da’ parca eu as prefera 12 Rafale la 100 de milioane bucata in locul a 12 F-16 vechi la 50 de milioane bucata.

7 Comments »

 • Vincent said:

  Mi se pare interesant faptul ca Egiptul are in hangare aproape 220 de F-16, si totusi au investit in Rafale.

  E adevarat ca multirolul francez s-a descurcat admirabil in misiunile din Libia, Mali, Siria si Afghanistan, si poate decola incarcat cu aproape 3 tone de arme in plus fata de F-16!

  • LanceR said:

   Corect, sa nu uitam totusi ca sunt intr-o zona extrem de “fierbinte” si ca doar 20 de F-16 sunt noi.
   Si sa nu uitam cate interese sunt, cine stie ce au promis francezii pentru contractul asta 🙂

 • Jap said:

  Rafale e cu dedicatie pt evrei,evreii își trag f-35,iar peste mare sînt turcii tot cu f-35,nebănuite sînt căile lui alah iar în cipru ivanii.

  • LanceR said:

   Si asta e o idee. Si indienii au aceeasi idee cu Rafale, sa aiba flota diversificata pentru ca in caz de conflict sa isi poata folosi o parte a aviatiei.

 • Jap said:

  Cum a rămas cu indienii?

  • LanceR said:

   Oficial, inca discuta. Neoficial, presupun ca si unii si altii si-au cam luat gandul de la contract.

 • Marius said:

  Admin,
  Peste 50% din investitie va fi suportata din surse frantuzesti, restul din ajutorul acordat Egiptului de catre “binefacatori” din zona Golfului. Inainte de asta, flota de peste 200 de F-16, Apache si Abramsurile au fost cumparate edin “ajutorul” anual de 1 miliard pe care-l primeau de la americani, portie de la care au cam fost taiati dupa “Primavara Araba” si instaurarea la putere a regimului militar.

  Pe langa aspectele astea, o parte din infrastructura de la sol e deja disponibila (datorita faptului ca deja opereaza M2K) – ma refer aici la aparatura de redionavigatie (cel putin); din punctul asta de vedere paralela cu MLU-urile ce vor ajunge la noi imi pare putin inspirata.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.