Home » Analiza, Aviatie militara, featured, headline

Renunta americanii la baza aeriana Incirlik?

5 April 2018 4 Comments

Foto: Airman 1st Class Deana Heitzman

Americanii se gandesc serios sa mute o parte importanta a trupelor si echipamentelor pe care le au pe baza aeriana Incirlik, din Turcia. Cel putin asta sustin grecii, care spun ca relocarea s-ar face la ei.

Mai intai, putin context. “Sultanul” Tayyip pare ca a luat-o pe campii dupa tentativa de lovitura de stat (daca o fi fost) si isi consolideaza puterea interna prin ruperea de Occident.

Refuzul Statelor Unite de a-l aresta si extrada pe Gulen, dusmanul declarat al lui Tayyip si creierul statului paralel de la Istanbul (ce, credeati ca dragnea a inventat statul paralel?) a facut ca acesta sa isi accentueze departarea de Washington.

Ruptura este extrem de evidenta in aceasta perioada. Pe de o parte il avem pe “sultan”, care actioneaza fatis impotriva intereselor americane. Bunaoara, a semnat un contract pe bani multi cu “tovarasul” Vladut de la Moscova pentru sisteme S-400, iar in Siria isi face de cap si face jocul Iranului.

De cealalta parte, SU ale A nu stau degeaba. Americanii sprijina pe fata crearea unui stat kurd in coasta Turciei si chiar depun eforturi pentru a bloca avansul trupelor lui Tayyip in Siria. In ceea ce priveste S-400, DoD a transmis indirect ca, daca turcii nu renunta la intentia asta, se cam pot linge pe bot de F-35.

In acest context, grecii scriu ca americanii analizeaza serios posibilitatea de a pleca de pe Incirlik, cea mai mare baza a lor din aceasta zona. Stiu ca noi ne-am udat putin acum vreo doi ani, cand aparuse zvonul ca SUA isi vor muta focoasele nucleare pe Kogalniceanu, dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa.

Americanii ar viza vreo patru baze aeriene din Grecia pe care ar urma sa isi mute trupele si oamenii aflati acum in Turcia. Primul pas ar fi transferul dronelor MQ-9 Reaper pe Baza Aeriana Larissa.

Raman la parerea ca SUA nu vor renunta la Incirlik decat daca nu vor avea de ales si daca “sultanul” o va lua razna complet, din punctul lor de vedere. Pe de alta parte, sunt convins ca exista un plan “B” pentru evacuarea Incirlikului. Si mai cred ca parte a acestui plan sunt si investitiile americane in infrastructura de pe Kogalniceanu.

4 Comments »

  • Vrussu said:

    Si la Campia Turzii se fac ceva investitii americane. Se construieste un hangar din ce am vazut…

  • cristian said:

    Ar fi trebuit sa cumparam si noi S- 400 in loc de PATRIOT. S- 400 este mai bun si probabil mai ieftin

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.