Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured, headline, Istorie, Spectacole aviatice

Replica avionului Coanda 1910 a iesit in lume | Foto

2 November 2012 3 Comments

Replica primului avion cu reactie din lume, cel construit de inginerul Henri Coanda in anul 1910, a iesit, in sfarsit, in lume cu ocazia mitingului aviatic de la Craiova.

Macheta la scara 1:1 construita de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Craiova, alături de grupul Policolor-Orgachim, a fost unul din punctele de atractie ale showului din Oltenia.

Sute de vizitatori s-au inghesuit pentru a se poza cu replica avionului cu care Coanda avea sa scrie pagini importante din istoria aviatiei.

Si sunt si poze de la Craiova:

Foto: Ziarul Financiar

3 Comments »

 • vasile said:

  Nu se vorbeste nimic despre adfevăratul constructor al acestei reeplici, colonelul de aviaţie, Ilie Dumitrescu, un împătimit al aeronauticii. Marele merit lui îi aparţine, precum i sponsorului, care a asigurat fondurile necesare. Se pare că acum alţii ar vrea să-şi însuşească aceste merite şi chiar să înstrăineze aparatul.

  • Admin said:

   Interesant ce spuneti. Ati fi interesat sa dezvoltati subiectul? Poate sa ne puneti in contact cu domnul Dumitrescu, sa aflam mai multe?

 • GUZU ION said:

  Felicitari celor care au avut curajul sa se inhame la o asemenea fapta.Dar daca au facut acest lucru trebuiau, in opinia mea sa respecte planurile originale. (vezi cartea ing. Antoniu)
  Pentru cei care nu stiu, prima replica la scara 1/1 si mult mai apropiaa de original se afla la Muzeul Militar National fiind construita in anii 80.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.