Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured, headline, Istorie

Replica primului avion cu reactie, in rulaj pe pista de la Craiova | FotoCopy of world’s first jet airplane, taxi on runway at Craiova | Photos

7 October 2013 2 Comments

avion-coanda1Replica functionala a avionului Coanda 1910, primul avion cu reactie din lume, a fost scoasa in lume si chiar a efectuat un prim rulaj pe pista de la Craiova.

Aparatul de zbor a fost construit in decurs de mai bine de trei ani, la initiativa Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Craiova, si cu sprijinul unor sponsori importanti.

Neoficial, costul proiectului ar fi de 100.000 de euro, insa nici nu mai conteaza banii in fata acestei realizari de exceptie. Dupa cum au marturisit constructorii, avionul este realizat din aluminiu, pe baza proiectului original al inginerului Henri Coanda.

Motorul are o poveste ceva mai speciala. Este un Turbomeca Artouste IIIB recuperat de pe un elicopter IAR-316B ce urma sa fie casat, care a fost ulterior modificat pentru a fi similar cu propusorul folosit de Coanda in urma cu mai bine de 100 de ani.

“A fost un motor turbopropulsor, eu cu oamenii mei l-am transformat în turbo reactor. Am făcut o serie de modificări cu tubul de reacţie, cu ajutaj”, a declarat conducătorul proiectului, comandor av. retr. Ilie Dumitrescu, pentru editie.ro.

Duminica, replica avionului Coanda 1910 a fost prezentat publicului dupa care a iesit din hangar pentru un prim rulaj pe pista.

Foto via editie.ro
avion-coanda1The functional replica of the Coanda 1910 airplane, world’s first jet, was presented to the world and even made ​​a first track taxi at Craiova airfield.

The aircraft was built during more than three years at the initiative of the Romanian Association for the History and Propaganda of Aeronautics (ARPIA), Craiova branch, with the support of few major sponsors .

Unofficially, the cost of this project would be in the region of 100,000 euros, but the money doesn’t even matter when we have this outstanding achievement. As the engineers said, the plane is made from aluminum based on the original design of Henri Coanda .

The engine has a quite special story. It’s a Turbomeca Artouste IIIB engine, recovered from a IAR- 316B helicopter that was to be scrapped. Later, the engine was modified to be similar to the ona that Coanda used a 100 years ago.

Sunday, the Coanda airplane replica was unveiled to the public after which it left the hangar for the first track taxi.

Photos via editie.ro

2 Comments »

  • Virgilius said:

    Titlul corect ar fi fost asa: Replica primului avion cu reactie DIN LUME, in rulaj pe pista de la Craiova!

  • wingsofwrath said:

    Si-au batut joc.

    “Replica” nu are absolut nimic in comun cu avionul lui Coanda. In loc de propulsorul intubat actionat de un motor clasic cu racire cu apa ai o turbina de elicopter moderna. In loc de lemn e facut din metal. In loc de profilul de aripa original ai un profil de aripa modern, cu varfuri de plan Horner, ca daca tot nu respectam nimic din original…

    Ce mai, e un fals grosolan si o insulta adusa lui Henri Coanda.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.