Home » Aviatie militara, featured, headline

Reportaj despre F-16 romanesti | Video

7 December 2015 4 Comments

fVreau sa va arat, in cazul in care l-ati ratat, reportajul realizat de Adelin Petrisor la Baza 5 Aeriana din Monte Real, Portugalia, acolo unde se antreneaza primii sase piloti romani de F-16.

Este un material neobisnuit de lung pentru televiziunea zilelor noastre, care raspunde multor intrebari pe care le-ati putea avea despre acest program de achizitie a F-urilor 16 de catre Romania.

Daca-mi este permis, as vrea sa fac cateva observatii scurte. In primul rand, capitan-comandorul Catalin “Miki” Miclos este primul pilot militar roman care vorbeste public despre limitarile MiG-ului 21 LanceR. Pana acum, la nivel oficial ni s-a transmis pe toate canalele ca LanceR-ul poate face absolut tot ce are nevoie Romania ca stat. Acum, pentru cei care are urechi de auzit, aflam la LanceR-ul face doar anumite lucruri, si asta cu efortul considerabil al celor care il opereaza.

In al doilea rand, mi-a placut, din nou, discursul locotenent-comandorului Mihaita “Mita” Marin, despre dificultatea operationalizarii LanceR-ului in Romania. Am asa un feeling ca peste niste ani, dupa ce va agata casca de zbor in cui, il vom revedea pe Mita intr-o functie care implica aparitiile publice 🙂

In al treilea, dar in niciun caz in ultimul rand, chapeau bas Adelin Petrisor! +9,1G and still rocking, asta e ceva cu adevarat impresionant!

P.S. Sa nu uit. Trimis in Portugalia pentru a invata o “noua meserie” este (cel putin) un sublocotenent care a absolvit Academia in 2013. Viitor planificator de misiuni pentru F-16. Asa da!

4 Comments »

 • Aiurel Vlaiciu said:

  Să sperăm că o să mai zboare și p-acasă, că n-o să rămînă doar cu orele zburate-n Portocalia toată viața (hai și una-două pe an p-aici) și că Falconii ăștia n-o să facă pînze de păianjen pri tuburile Pitot din lipsă de creier a unora.
  Asta fiindcă am văzut recent un material despre pensionarea unui pilot de MiG care în toată cariera lui a acumulat 500 de ore. Sau cel puțin așa scria acolo.

 • Adrian Carja said:

  Ma uit la oamneni acestia, care sacrifica viata de familie, care sunt respectati, care sunt patrioti, care se scacrifica pentru mine (si pentru noi), care stiu ca nu au cu ce(chiar si cu F 16 MLU 5.2 ca noi nu putem avea 7.1) si sunt mandri. Se vede oboseala dar mi sa ridicat parul pe mana cand a zis ca abea asteapta sa le duca acasa.
  In tot acest timp pe partea cealalta de glob: http://www.magmanews.com/2015/04/report-china-tried-to-stopped.html
  Ma intreb cati galbejiti filipinezi au murit prin Irak si Afganistan de le dau americani 12 f16-V(ala full option si fara piele + AESA) la pretul de 386 Milioane $ cu tot cu armament, piese de schimb si pregatire.
  Macar de cele 2 escadrile de care se vorbeste, chiar daca sunt tot a-b sa le upgradeze ca si pe cele ale Taiwanezilor, la un standard real contemporan. Macar daca se gandesc sa vina pe la noi Ivanii sa sufere un pic, macar un pic sa nu mai rada de noi.

 • Cornel said:

  Este crucial sa ai zi de zi pregatire si zboruri reale , altfel la mansa unui simulator asa cum se mai procedeaza pe la noi este zero .
  Sper ca in primii ani sa formam echipa de piloti care au ore de zbor la zi.
  Sper ca peste 10 ani Romania sa aiba numai F-uri, vreo 48.
  Sper de asemenea ca politicul sa inteleaga ca nimeni nu ne apara la un conflict decat noi pe noi, sintem si vom ramane intr-o zona tampon intre continente, asta inseamna ca aviatia, radarele, si rachetele sint importante.
  P.s. -cine a spus ca romanii nu sint buni aviatori?:)

 • Jap said:

  ‘ PS-cine a spus că romînii nu sînt buni aviatorii? ‘ ești haios Cornele,nu interesează pe nimeni cît de ‘bun’ iești la marginea imperiului,comsumabil scrie pe tine.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.