Home » Aviatie militara, featured, headline

Romania cumpara avioane F-16: Minciunile ministrului Apararii Romania buys F-16: Defence Minister’s lies about the purchase

15 October 2013 16 Comments

F-16Romania va achizitiona 12 avioane F-16 AM/BM, la mana treia, din Portugalia. Pe masura ce detaliile contractuale ies la iveala, tot asa se intampla si cu minciunile nerusinate ale ministrului Apararii, Mircea Dusa.

Una dintre cele mai mari gogosi aruncata pe piata de ministrul Dusa a fost aceea ca avioanele (foarte) vechi cumparate pe bani (foarte) multi din Portugalia vor fi, practic, ca noi.

De mai multe ori, in desele interventii pe aceasta tema, Mircea Dusa a sustinut ca din vechiturile portughezo-americane nu va ramane decat fuselajul, totul urmand a fi schimbat. Inclusiv motoarele.

Nu cu mult timp in urma, Aviatia Magazin atragea atentia ca ministrul Apararii minte, citand documente oficiale portugheze care sustineau ca motoarele avioanelor destinate Romaniei vor fi cele vechi, supuse doar unei reparatii capitale.

Acum, dupa semnarea contractului de achizitie si dupa efectuarea primei plati catre partenerul lusitan, iese la iveala si adevarul. Ministerul Apararii din Romania, prin intermediul unui comunicat oficial, recunoaste ca avioanele F-16 vor avea vechile motoare.

“În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni).” – Comunicatul integral este pe site-ul mapn.ro.

Ca sa nu existe dubii, iata doar doua din declaratiile date de ministrul Mircea Dusa in ultimele luni:

“In cele 600 de milioane intra cele 12 avioane, achizitia a 14 motoare noi – 12 pe avioane si alte doua de rezerva – instruirea a 15 piloti si 80 de ingineri si personal tehnic, precum si armamentul din dotarea avioanelor – rachete – si modernizarea infrastructurii aeroporturilor din Romania de pe care vor decola avioanele.”

“Am văzut multe dezbateri în presă referitoare la faptul că noi cumpărăm avioane vechi. Un avion care are motoare noi, armament nou, sistem electronic de zbor nou este un avion nou. Când vorbim de această capabilitate pentru care se alocă banii, nu vorbim doar de achiziţia avioanelor. Vorbim de motoarele noi, de motoarele de rezervă care trebuie să existe la Statul Major.“

Intrebarea care se pune acum este oare cu ce ne-a mai mintit ministrul Apararii?F-16Romania will buy 12 F- 16 AM / BM fighter jets, at third-hand,from in Portugal. As contractual details emerge, so are the shameless lies of Romanian Defence Minister, Mircea Dusa.

One of the biggest lies said by the Minister Dusa was that the (very) old planes bought with (a lot of) money from Portugal will be virtually new. Several times, in his frequent interventions on this issue, Mircea Dusa said that the Portuguese- American junk will have only an old fuselage and everything else is going to be changed. Including engines.

Not long ago, Aviatia Magazin Mind notes that Defence Minister , citing official documents claimed that Portuguese aircraft engines for Romania will be the old, subject only to an overhaul .

Now, after signing the contract and after the first installment was paid, some of the truth comes out. Romanian Ministry of Defense, through an official statement, recognizes that F-16s will have old engines.

” In the near future, aircrafts will be upgraded, engines will be repaired and will start preparing, in Portugal, Romanian personnel wich will operate the F- 16s (9 pilots and 75 technicians). ”

So, we’ll have old fighter jets, old engines and, of course, same old lies from high officials of the state.

16 Comments »

 • GeorgeGMT said:

  Acu’ sunt aboslut sigur ca daca Dusa spune ceva… Cu avioanele ne-am lamurit, ma intreb ce va fi cu Delfinul, ca si ala trebuia sa intre la modernizare, conform tot cu spusele lui Dusa. Poate ii baga niste catarge si imprumuta din vele lui Mircea. Scarba…

 • Johnny said:

  Stiu eu ce ne-am mai mintit: cu absolut tot.

 • Marius Constantin said:

  Eh… Conform declaratiilor lui José Pedro Aguiar-Branco, sunt 9 piloti si 79 tehnicieni. Obtinerea IOC va fi sprijinita atat de portughezi cat si de americani(care vor incasa cea mai mare parte din bani).
  In cifre exacte:
  –186.2 milioane de euro ajung in Portugalia (108 pentru avioane si serviciile de antrenament, instructie si suport logistic; din aceasta suma, 40 milioane vor fi incasati de industria portugheza de profil)
  –52 milioane de lei (putin sub 12 milioane de euro) va costa infrastructura din Baragan.
  –Diferenta de bani va ajnge peste balta, la americani pentru armament (echivalentul a 100 milioane de euro), antrenament tactic si pachete de suport logistic.

  • Admin said:

   Am trimis o intrebare la minister ieri pe tema asta. Sunt curios cum n-or sa ma bage in seama 🙂

 • Marius Constantin said:

  Deci? Ceva noutati din directia Ministerului?

  • Admin said:

   Binenteles ca nu, dar aici imi asum vina pentru ca am intrebat direct unde se va face mentenanta “noilor” avioane, daca s-au analizat optiunile Kfir sh, Gripen C/D sh sau chiar F-16 din SUA, Danemarca, Israel, Turcia etc., pe ce criterii au fost selectati cei care incep trecerea pe F si alte chestii de genul asta…

   • mig-12 LanceR said:

    Pai ce facem? Oameni buni ce facem? Minciuna a iesit la suprafata, este mai mult decat evident? Daca eu maine il prind pe Dusa pe strada si-l casapesc, il linsez, voi fi tras la raspundere pentru asta? Pentru ca alta varianta nu mai avem decat sa-i linsam! Repet, i-am prins cu minciuna pe fata si nici o autoritate nu ia masuri impotriva lor. Propun sa devenim agresivi, este singura solutie.

    • Admin said:

     Nu prea avem ce sa facem. Poate doar ca data viitoare sa fim mult mai atenti pe cine votam. Iar daca nu mergem la vot trebuie sa realizam ca oameni ca Mircea Dusa vor fi alesi.

   • Marius Constantin said:

    Vei primi raspunsul oficial, conform legii, in maxim 30 de zile. Despre restu’…
    Gripen C/D sh – lipsa de parghii politice.
    Kfir – oferta prea noua si oricum mult prea cocarjate de poporul lui David(situatie valabila si cu F-16)
    F-16 din SUA – au ajuns in Indonezia cele 24 scoase de la naftalina pentru noi in 2010.
    Danemarca, Turcia – au mult prea mare nevoie de ele (iar cele care sunt trase pe dreapta sunt canibalizate).

    O varianta ar fi fost Grecia, da’ deja discutiile cu portughezii erau mult prea avansate.

    Parerea mea, proprie si personala – nu dati cu pietre, e ca Dusa e gresit/prea putin informat

    • Admin said:

     Abia astept sa-l primesc, desi tare mi-e teama ca va fi de forma “tot ce ne-ati intrebat a fost explicat pana acum. Buna ziua.” 🙂

    • mig-12 LanceR said:

     Cum adica Dusa este gresit/putin informat? Pai ce cauta acolo daca nu se pricepe? Eu sunt in afara fenomenului acum, dar mananc aviatie pe paine, iar ca mine sunt multi altii. Cum sa ajungi ministru intr-un domeniu fara sa ai habar cu ce se mananca? Astea domnule sunt scuze, pentru ca era de ajuns sa citeasca 2-3 site-uri de specialitate ca sa-si formeze o opinie corecta despre achizitie. Peste tot(iti dau cate forumuri, televiziuni si site-uri vrei) au strigat romanii ca este furt pe fata, dumneata chiar crezi ca “domnul” Dusa a vrut sa auda? Sau cand sa zicem ca “ar fi fost informat gresit” ca motoarele sunt noi si acum s-a aflat ca sunt niste vechituri cu reparatii, “omul” asta nu ia nici azi masuri impotriva acestei achizitii.. Sa nu-mi spui ca nu stia de la inceput despre ce este vorba! Domnule Dusa sa va fereasca Dumnezeu de mine pe strada! Sper ca cititi aceste randuri pentru ca ati calcat peste cuvantul multor romani, iar romanii nu mai accepta asta!

 • Cezar said:

  Asta cu motoarele e vrajeala de se vede de pe Marte. Prima oara o baga ca-s noi, apoi face afacerea, dupa care sunt SH modernizate(de..amnezia asta). Cand or sa ajunga in Romania o sa avem surpriza sa vedem ca defapt sunt vechi si omorate, si ca am inteles noi gresit, iar de banii dati decat le primim si gata, modernizarea o vom face ulterior, noi, din banii nostri, altii la numaratoare! Shalom! 🙁

 • Adam said:

  Știmați Românii
  Nu este așa de râu în țara voastră. Noi am lansat avioanele suedice pentru 10 ani și acesta a costat mai mult bani, decât avioane voastre, care nu trebuie să le înapoați sau să platiți din nou dupa 10 ani. Acesta este posibil numai în țara nouă *avansată*.
  Saluturi din Cehia

 • LIVAKHE said:

  VA SPUN EU SIGUR,VA FI EXACT CEEA CE S-A INTAMPLAT CU C-130HERCULES.
  ADIK AU VENIT,AU FOST BUNE SI VIABILE PANA AU TRECUT GARLA,IAR DUPA 6 LUNI AU FOST BUNE DOAR 1(UNU)RESTUL ERAU PIESE ADIK SE PRACTICA CANIBALISMUL.

 • bila said:

  INAINTEA LUI DUSA AU MAI FOST VRE-O 2 MINISTRII AI APARARII CARE DADEAU INFORMATII DESPRE f16 S.H…GENERALITATI FARA GREUTATE.CHESTIUNEA CARE PUTE,PORNESTE DE LA IDEEA DE A REFUZA OFERTA SUEDEZILOR CU AERONAVE NOI SI MODERNE,CU REINVESTIREA CAPITALULUI IN INFRASTUCTURA ECONOMIEI ROMANESTI.NU MAI SPUN CA SI RUSII AVEAU OFERTE BUNE,DAR..NATO E NATO.CINE A REFUZAT ACEASTA OFERTA?PAI NU CUMVA MARINARUL?DE CE CREDETI CA S-A PUPAT PE DINTI CU BUSH JR. SI BAROSSO?PENTRU CA LA O ASEMENEA AFACERE IDIOATA,COMISIOANELE TREC PE LA COTROCEAUA…MARINARUL A FOST INCOLTIT CU CEVA TIMP IN URMA DE CATRE FOSTUL SEF AL FORTELOR AERIENE(G-RAL.C.C.)CU ARGUMENTE DE PROFESIONIST IN AVIATIE MILITARA SI INFORMATII MILITARE.MAI DEPARTE STITI LA CE S-A DEDAT POPEY…I-A INSCENAT FURTUL DE LA CIOROGARLA,DESTITUINDU-L.CU TOTII STIM PE CINE TREBUIE SA TRAGEM PE TUBUL PITOT.ASA CA…TRAGETI FRATILOR DE MIGURI CAT MAI PUTETI.

 • Admin said:

  Dl. Lungu, sa nu uitam si ca Lockheed ne-a propus F-16 noi, ca ale Poloniei. Dar responsabilii nostri parca au asteptat sa apara avioanele astea la mana a treia, sa fie loc de comisioane.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.