Home » Aviatie militara, featured, headline

Romania cumpara 49 de elicoptere AH-1Z, UH-1Y si H215

1 November 2017 11 Comments

Romania va cumpara in perioada urmatoare elicoptere din trei tipuri diferite, anume AH-1Z Viper, UH-1Y Venom si H215. Primele doua sunt produse de americanii de la Bell, in timp ce ultimul este un produs al Airbus.

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat miercuri ca tara noastra va semna in curand cele trei contracte. Primul pe lista este H215, pana la finalul anului urmand a fi achitat avansul pentru patru elicoptere.

“Anul acesta noi vom acorda un avans pentru achizitionarea a patru elicoptere de la IAR Ghimbav, elicoptere pe care IAR le produce in parteneriat cu Airbus. Sunt elicoptere H215 multirol. Noi le folosim pentru transport, pentru evacuare, sunt elicoptere medii, nu elicopterele de atac despre care s-a tot vorbit”, a spus Fifor la Europa FM.

Supriza a venit insa din Statele Unite, ministrul anuntand ca vom cumpara nu doar elicopterele de atac AH-1Z Viper, ci si elicoptere de transport UH-1Y Venom!

“Ieri a venit raspunsul la scrisoarea noastra de intentie, noi am trimis o solicitare de pret si a venit raspunsul. Se autorizeaza practic inceperea acestui demers cu Bell. De la ei vom achizitiona 21 de elicoptere de clasa medie si 24 de elicoptere de atac. Sunt unele dintre cele mai performante elicoptere din intreaga lume. E prima data cand Bell paraseste SUA si a decis sa mute una dintre liniile de fabricatie la Brasov”, a mai spus Fifor.

Bun, hai sa vedem despre ce este vorba in propozitiile de mai sus. In ceea ce priveste Airbus, mi se pare ca exista un soi de graba. Despre achizitionarea lui H215 am mai scris, vine mai ales la presiunea companiei decat la presiunea Fortelor Aeriene. De altfel, acelasi Fifor a precizat ca saptamana aceasta reprezentantii MApN se vor intalni cu cei de la IAR si Airbus pentru a transmite solicitarile militarilor in privinta elicopterelor si a obtine o nota de plata.

Practic, in momentul de fata Armata stie ca va cumpara elicoptere H215, dar pare ca nu stie ce va face cu ele sau cat va plati pentru ele.

Mergem mai departe. Despre elicoptere AH-1Z Viper s-a tot discutat. Stim acum, iata, ca vor fi 24 de bucati, o buna parte din ele asamblate pe linia pe care Bell o va muta la Ghimbav. Este o achizitie de care chiar aveam nevoie, o putere militara regionala, asa cum se pretinde a fi tara noastra, avand nevoie si de aceste arme.

Numarul de elicoptere este decent. Probabil era nevoie de mai multe, insa 24 de elicoptere sunt suficiente pentru nevoile noastre in momentul de fata. Ramane de vazut ce se va intampla cu Pumele SOCAT, fiind sanse mari sa fie pastrate in aceasta configuratie si, probabil, integrate intr-un sistem pentru a putea lucra alaturi de Vipere.

Surpriza o reprezinta UH-1Y Venom sau Super Huey. 21 de elicoptere medii de transport, ce pot fi folosite si pentru atac. Super Huey este ultimul “nascut” din celebra familie de elicoptere Huey si se afla in productie din 2001, fiind utilizat exclusiv de US Marine Corps.

Marturisesc ca in momentul de fata nu imi este foarte clar ce vom face cu aceste elicoptere, scenariile pe care le vad fiind doua. Fie este nevoie de elicoptere medii pe care sa le putem folosi in teatrele de razboi, pentru ca Pumele nu pot fi trimise acolo deoarece le lipseste blindajul. Sau este vorba despre o reactualizare a proiectului de a dota Fortele Terestre cu elicoptere care sa fie utilizat in sprijinul imediat al trupelor de la sol.

Despre costuri nu se stie nimic. Ca idee, un AH-1Z are un cost estimat de peste 30 de milioane de dolari, iar Venomul a fost oferit nu cu mult timp in urma Cehiei la un pret de aproape 50 de milioane de dolari pe bucata. H215 este cel mai ieftin, insa daca se doreste o configuratie specifica, ce cuprinde echipamente optionale, si el poate sari de 20 de milioane de dolari bucata.

11 Comments »

 • liviu mustata said:

  Pretul cehilor include si ceva logistica , ma indoiesc , ca va fi acelasi si pt noi. E totusi o achizitie logica , tinand cont ca sunt 80-90 % similare , venom si cobra . Mai sceptic sunt de necesitatea lui H 215 , dar politica … Totusi , imi vine greu sa cred ca se poate muta o linie de productie pt 45 de elicoptere . Ori e vorba doar de asamblare , ori cineva are planuri mari , inca nedezvaluite ..

  • LanceR said:

   Pai nu e ca si cum noi nu avem nevoie de logistica. Si noi avem nevoie de pregatire piloti, ofiteri armament si tehnicieni mentananta. Si noi avem nevoie de armament. Si noi avem nevoie de piese de schimb. Si noi avem nevoie de aceeasi logistica 🙂

 • Claudiu said:

  Suna bine! Dar eu nu inteleg de unde vom scoate tot banetul asta pt Patrioate, elicoptere, avioane si ce naiba mai luam. Sunt miliarde bune. Ar mai lipsi o escadrila de Grifoni si chair ar fi fain. Sa tot megem la mitinguri.

  • LanceR said:

   Pai este acel plan multianual de inzestrare, sunt prevazute aproape 10 miliarde de euro pentru achizitie de tehnica militara in urmatorii 8 ani parca.

 • Raptor said:

  Acum cine e “si’l vous plaît ,monsieur” ?

  O sa-i ard pe francezi multi ani de acum cu asta pe unde am ocazia.

 • Adi said:

  Daca la avioane exista o utilitate (politie aeriana), cele aproape 100 de elicoptere sunt clar discutabile. 24 e un numar decent, ca sa faca ce? 100 de elicoptere nu sperie pe nimeni, zboara jos si incet si sunt tinte perfecte pentru antrenament, nimic mai mult.

  PS. S-a stricat ceva la site, merge doar in mod telefon dupa cum arata paginile pe desktop.

 • Jap said:

  Am reușit să îngropăm și IAR Brașov. Vae victus.

 • Ilie said:

  Pai si cobrele ce armament vor avea? Ca noi pana acuma eram cu Spike-ER. Ce facem cu ele? le dam la schimb cu Spike MR?

 • Cezar said:

  Pe RoMil se vorbea de 15 bucati de H215. 4 doar in prima faza. Care-i adevarul?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.