Home » Aviatie militara, featured, headline

Romania cumpara inca cinci avioane F-16 din Portugalia

13 July 2018 7 Comments

Dupa indelungi framantari, Romania s-a decis: cumpara inca cinci avioane F-16 din Portugalia.

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca fostul ministru Mircea Dusa, resapat ca secretar de stat, a negociat cu portughezii in ultima perioada acest nou acord.

Nu se stie inca pretul acordului si nici ce presupune acesta, dar pana la comentarii sa ii dam cuvantul ministrului.

“În urmă cu câteva zile, domnul secretar de stat Mircea Dușa a efectuat o vizită în Portugalia. A avut loc acolo o discuție, pe care eu am continuat-o în cadrul Summitului NATO cu partenerii portughezi, de unde noi am achiziționat cele 12 aparate F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Intenționăm să mai achiziționăm încă cinci astfel de aparate, în primă fază, tot de la colegii portughezi, pentru a putea să avem completă escadrila de F-16 din dotarea Forțelor Aeriene, urmând ca în perioada viitoare să discutăm despre cele 36 de aparate F-16 despre care v-am informat la momentul potrivit, aparate pe care ne dorim să le achiziționăm pentru Forțele Aeriene Române”, a declarat Fifor, într-o conferință de presă, la sediul MApN.

Bun, deci vorbim despre avioane second hand luate din Statele Unite si modernizate de OGMA in Portugalia. Ca nu explica Fifor treaba asta e destul de dubios.

Dusa e unul dintre artizanii contractului de 12 avioane si pare ca acum isi duce munca la bun sfarsit.

Avem nevoie de mai multe avioane? Asta e cert! Avem nevoie de mai multe avioane second hand, cu resursa injumatatita? Nu sunt atat de sigur.

7 Comments »

 • Cezar said:

  LanceRe, nu cred ca e rau sa scrii un articol despre diferentele intre F 16 A/B MLU si ce au israelienii de oferit, nu de alta, dar cred ca inspre acolo ne indreptam!?!

  • LanceR said:

   Urmeaza un podcast cat de curand. Numai ca mai dureaza putin, avem RIAT, Farnborough si BIAS in urmatoarele 3 saptamani, deci sa vedem cum o sa avem timp. Dar vom avea un material pe tema asts.

 • Jap said:

  O escadrilă=17 bucăți.Așa mai merge.Dacă nu se întâmpla tragedia,m-ai cumpăram pe ăstea 5? La vestea că noi mai luăm 5 bucăți,bulgarii m-ai fac o licitație.😃.

 • Beam_Rider said:

  Cam putin si cam tarziu. Probabil vor fi livrate peste doi ani, la momentul in care aliatii din NATO vor primi F-35 si vom ramane cu o generatie in urma.

 • alecs said:

  oare ar fi costat mult modernizarea lor la standard V?sau portughezii nu pot face?

  • LanceR said:

   Daca ne uitam la contractul Taiwanului, costa cam 38 de milioane de dolari bucata. Asta include kitul Viper si lucrarile de reparatie capitala.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.