Home » Aviatie militara, featured, headline

Romania cumpara si a doua escadrila de F-16

18 April 2015 11 Comments

Foto: ZetArt

Foto: ZetArt

Romania va achizitiona si o a doua escadrila de avioane multirol F-16.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat ca vor fi demarate in curand procedurile pentru achizitionarea celei de-a doua escadrile.

“Vom începe şi procedurile privind achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane multirol”, a spus Duşa ca Baza Aeriana de la Campia Turzii.

Va fi vorba tot despre avioane la mana a doua (poate a treia?) scoase din dotare de cine stie ce state europene.

Grecia ar fi gata sa vanda niste F-16, la fel Belgia, Olanda, Danemarca si chiar Norvegia. Sigur, au si americanii sute de bucati stocate, dar cred ca ar intra pe fir niste procurori daca am reusi sa luam avioane acum din SUA, mai ales daca pretul de achizitie ar fi mai mic decat cel al aparatelor portugheze.

11 Comments »

 • cristian said:

  De ce tot scrieți ca F-16 sunt multirol? Ca nu sunt multirol.Sunt la fel de multirol ca MIG-21. Iar americanii mint când spun ca sunt multirol. Reclama este sufletul comerțului.

 • Andrei said:

  Asta cu procurorii e ultima. Depinde de multi factori pretul. Asta primele par asa scumpe pentru ca e de pregatit piloti, e de refacut infracstructura, e de cumparat armament… Ceva e sa iei din Portugalia, ceva e sa iei din Belgia, ceva e sa iei din Belgia.

  Daca e sa o lu om asa… asta inseamna ca oricine e pasibili de securistii astia… (prea cinstitii procurori).

  • LanceR said:

   Preturile sunt totusi cunoscute la nivel de minister/guvern. Adica se stie cat costa avioanele, cat costa modernizare, cat costa armamentul, cat costa pregatirea si asa mai departe. Astfel, se poate face usor o comparatie intre ce am luat din Portugalia si ce vom lua cine stie de unde.

 • Cezar said:

  Ciudat, sau nu….este faptul ca inca nu au anuntat oficial ca este vorba despre F 16. Desi cred ca sansele de a lua altceva, cu atat mai mult ca ele sa fie noi, sunt sub 1%. Dar speranta moare ultima, aproape odata cu tara asta amarata!

  • LanceR said:

   Ar fi o prostie uriasa sa ia orice altceva in afara de F-16 dupa ce au bagat atatia bani in infrastructura si pregatire.

   • Cezar said:

    Te-ar mira chiar asa de tare sa vezi ca opteaza pentru un alt avion, sa zicem tot de productie americana? : Pe mine unul nu prea! 🙂

    • LanceR said:

     Ar fi complet lipsit de logica. Repet, investitia e facuta pentru F-16 si s-a tot batut moneda pe faptul ca F-16 e cea mai ieftina optiune pentru noi acum, ca e folosit de multe tari din NATO si asa mai departe. Un alt avion ar insemna ca Romania ar opera 3 tipuri diferite de avioane de lupta pana la retragerea LanceR-ului, toate in numar foarte mic.

     • Mig-21 LanceR said:

      M intreb daca este posibila achizitia F-16 C/D avand infrastructura pe variantele A/B

     • LanceR said:

      Cred ca teoretic ar fi posibila, nu imi imaginez ca sunt diferente fundamentale intre AM/BM si C/D. Dar cred ca atunci cand am luat avioanele portugheze am optat pentru o platforma si pe asta ne vom concentra de-acum 🙂

     • Cristian said:

      Sigur ca ACUM nu se mai pune problema sa se orienteze la un alt avion !!
      Problema a fost atunci cand au luat hotărârea sa cumpere F-16 !!! Probabil ca spaga a fost un criteriu “greu” in achiziționarea aparatului.
      Macar daca luau GRIPEN. Cu offset cu tot.

      Iar F-16 este un aparat depășit, care va trebui înlocuit mult mai devreme decât un aparat mai modern. Iar costurile sale sunt sensibil mai mari decât zic americanii.

      Proverb [englezesc]: sunt prea sărac sa-mi cumpăr lucruri ieftine !!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.