Romania isi vinde avioanele MiG-29Romania sells its MiG-29 jets

mig 29 mkRomania isi vinde avioanele reactive MiG-29. Din cele peste 20 aflate la un moment dat in dotarea Fortelor Aeriene, in prezent se mai afla in stocare doar 12.

MiG-ul 29 a fost pentru ceva mai mult de un deceniu cel mai modern avion militar al Romaniei. Primele aparate au fost livrate in zilele tulburi ale Revolutiei din 1989, ajungandu-se in anii urmatori la un total de 21 de asemenea avioane.

Desi au fost cele mai moderne si cele mai bune avioane militare, MiG-urile 29 au avut o viata extrem de scurta in cadrul Fortelor Aeriene Romane. Lipsa banilor si, mai ales, a interesului celor de la putere au facut ca in anul 2004 ele sa fie scoase oficial din dotare, dupa ce si-au consumat resursa de zbor iar cei responsabili n-au considerat ca aceasta trebuie prelungita.

Din 2004, MiG-urile au fost stocate in conditii improprii pe aerodromul Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, acolo unde, de altfel, au si zburat.

Nu dupa mult timp s-a luat decizia valorificarii acestor adevarate bijuterii. Astfel, avioanele au fost decompletate, fiind vandute pe bucati clientilor interesati de diferite piese.

“În perioada 1989-1994 au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române 21 de aeronave MiG-29, care au fost scoase din înzestrare printr-o Hotărâre a CSAT din anul 2004, intrând în procedură de valorificare. În prezent, Forţele Aeriene mai au în administrare 12 aeronave de acest tip, dislocate la baza Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa”, este anuntul biroului de presa al Ministerului Apararii.

Cea mai recenta livrare de componente catre un client strain a avut loc in urma cu cateva luni, atunci cand Polonia a cumparat mai multe motoare. Motoare pe care le va folosi la propriile avioane MiG-29, pe care le utilizeaza si pe care va continua sa le utilizeze ani buni.

Cele 12 avioane ramase in inventarul Fortelor Aeriene Romane sunt, in mare, niste epave care nu vor mai zbura niciodata pentru ca ar costa mai mult revitalizarea lor decat achizitionarea unora noi.

Astfel, nu ne ramane decat sa plangem dupa ce-am avut si n-am stiut sa ingrijim.mig 29 mkRomania sells its MiG-29 jets. Of the more than 20 fighter that were equipping the Air Force at one point, there are currently in storage only 12.

The MiG-29 was for more than a decade the most modern military aircraft of Romania. The first fighters were delivered in the troubled days of the 1989 Revolution and continued in the following years to reach at a total of 21 such planes.

Although they were the most modern and best overall military aircraft, the MiGs had a very short life in the Romanian Air Force. Lack of money and, above all, lack of interest of those in power have made them to be officially removed from the Air Force inventory after their flight resource expired and those responsible didn’t want it to be extended .

Since 2004, the MiGs were stored in improper conditions at MK airfield, near Constanta, where they flew. Not long after this, the goverment decided to capitalize these absolute jewels. The decomplete planes were sold by pieces.

“During the period 1989-1994, 21 MiG-29 fighters equipped the Romanian Air Force. They were removed from the endowment by CSAT decision in 2004, entering the recovery procedure. Currently in the Air Force administration we have 12 aircraft of this type, deployed to the MK airfield, Constanta”, announced the press office of the Ministry of Defense.

The latest delivery of components to a foreign client took place a few months ago when Poland bought several engines. Engines that will be used for their own MiGs 29.

The 12 remaining aircraft Romanian Air Force inventory are largely wrecks that will not fly again.

19
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
aviatorulAdrianeng20Constantin BogdanRmanAdmin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Nu era mai usor sa le vindem in 2004, atunci cand inca era ceva de capul lor, decat acum ca-s niste ruine ruginite, dupa 10 ani de stat in intemperii!? Eu nu inteleg de ce tin hangarele goale pe MK, iar MIG-urile 29 stau in ploaie, vant, soare, zapada e.t.c……daca tot vor sa le valorifice. Macar sa arata bine, daca tot nu mai zboara!

Cezar
Guest
Cezar

Parca proiectul MIG 29 Snyper a murit datorita motorului, sau mai bine spus refuzul rusilor de al furniza. Eu cel putin asa stiu…Ce se putea face cu ele fara motoare si ce alt motor putea fii pus pe ele ca sa zboare? Asta e….vom zbura cu 12 F 16 TH si 25 de IAR 99 Soim si Standard. Macar daca pastram si modernizam IAR 93 Vultur (peste 80 de bucati), cu Elbit si parca ma simteam mai in sguranta decat cu ce avem acum. Asa cum erau ele, dar macar aveai ce ridica in aer….. 🙁 Cu un nou motor,… Read more »

Cezar
Guest
Cezar

PS….in ritmul asta, peste 15 ani, atunci cand o sa retragem Soimii de pe cerul patriei si astea 12 carute portugheze, o sa ajungem ca Georgia si aviatia ei. O sa o inchidem si ne luom gandul ca vom mai putea avea vreodata asa ceva! Ca sa mai fi sperat la ori si ce in acest domeniu, nu ar fi trebuit sa ne distrugem cu bunastiinta capacitatile interne de proiectare si productie in domeniul aviatic civil si militar. De altfel, ca si in restul insustriei militare si civile. Shalom….

Cezar
Guest
Cezar

Pai tocmai asta cred ca ar trebui facut. Un nou avion de catre INCAS si executat de avioane Craiova. Cat timp dureaza proiectarea lui, se poate pune fabrica la punct pentru executie. Nu stiu cati dintre voi ati intrat pe site-ul intortochiat ai INCAS, dar daca o veti face, veti vedea ca de ani buni proiectele lor au ca obiectiv insusirea cunostintelor moderne ale unui aparat de zbor(studiul materialelor compozite, aerodinamica si ce ar mai putea face INCAS), plus proiectul COMOTI pentru insusire modalitati de constructie motor modern de avion. Uite articolul: http://www.rumaniamilitary.ro/veriga-lipsa Eu cred ca asta-i singura sansa pentru… Read more »

Cezar
Guest
Cezar

Eu nu vorbeam neaparat de constructia unui avion supersonic 100% romanesc, autohton, asa cum avea in minte Ceausescu, ci de studiile aprofundate ale acelora care-l pot construi. INCAS COMOTI, Turbomecanica si Avioane Craiova(eventual). Eu mai degraba as vedea un urmas al Lui 93 si 99, poate ceva combinat, bimotor, subsonic, modern…..sau chiar un avion supersonic de mici dimensiuni, ominorl cu posibilitati CAS, dupa modelul IAR 95, facut cu Elbit. Asta putem face, numai ca nu vrem. Si nici nu vom putea pana ce nu va veni o mana de fier la conducere, ca a lui Ceausescu la putere. A nu… Read more »

Rman
Guest
Rman

De unde ai pescuit informatia asta cum ca s-ar vinde 29-le?

Constantin Bogdan
Guest
Constantin Bogdan

De unde ai aflat ca Polonezii au cumparat motoare de la noi pentru Mig-29-le lor?

Rman
Guest
Rman

Motivul pt care mig-ul 29 a avut de suferit a fost determinat de intrarea noastra in NATO, decizia care a reprezentat in cele din urma racirea Romano-Ruse mai mult decat niciodata.
In concluzie: fiind un inamic al Imperiului Rus, vecinul nostru din capatul celalalt al Marii Negre a spus..ok.. vreti NATO…de la noi nu mai primiti sprijin tehnic pt Mig-29 (probabil si mi-8)…va descurcati voi cum stiti mai bine..dar fara noi 🙂

aviatorul
Guest
aviatorul

Se pare ca motoarele daca este adevarat nu au mai mers pe cele romanesti dar au mers pe cele poloneze