Romania nu are bani de multirol. Basescu: Sa luam un avion pe an!

Read Time:4 Minute, 10 Second

Preşedintele Traian Băsescu a amintit, joi, după şedinţa CSAT, că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează, precizând că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziţionarea trebuie să înceapă, chiar şi în ritmul de o aeronavă pe an.

Preşedintele a menţionat că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie.

„Se prefigurează o situaţie critică. În 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu”, a spus preşedintele.

El a adăugat că, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, România trebuie să evite situaţia în care alte ţări ar veni să execute misiunile de patrulare aeriană. „Ea (n.red. patrularea aeriană de către alte ţări) este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, a apreciat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că, în aceste condiţii, deşi nu există finanţare, trebuie găsite în cel mai scurt timp „formule pentru a revitaliza forţele aeriene în perspectiva epuizării resursei actualelor nave de luptă de care dispun forţele aeriene române”.

„Aici am cerut să se ia în calcul şi faptul că o prelungire a resursei actualelor avioane este extrem de scumpă iar dacă ajungem la situaţia în care alte state NATO ne-ar asigura patrularea aeriană, am fi în situaţia de a plăti această prestaţie. Şi trebuie să avem în vedere că cele două soluţii s-ar putea să fie mai costisitoare decât găsirea unei soluţii de finanţare pe termen lung a achiziţiei de aeronave”, a explicat Traian Băsescu.

Întrebat câte avioane va achiziţiona România, preşedintele a spus că ţara noastră s-a angajat că, atunci când va înlocui actuala flotă, va achiziţiona 48 de avioane. „În mod cert trebuie să începem, chiar dacă luăm un avion pe an”, a spus preşedintele.

Ulterior, el a fost întrebat dacă mai este de actualitate varianta cooperării cu alte state din vecinătate pentru achiziţionarea de avioane F-16. „Este un program propus de SUA dar deocamdată nu ştim nicio altă ţară care să fi intrat în acest program”, a spus preşedintele.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, spunea, la 26 noiembrie, referindu-se la majorarea bugetului MApN, că speră că România va reuşi să achiziţioneze, printr-un efort financiar, cu banii existenţi, „încet, dar sigur”, avioane americane de tip F-16, folosite şi de alte state NATO din zonă.

Băsescu a declarat, în 21 septembrie, la TVR 1, referindu-se la achiziţia de avioane F16, că România nu are acum bani să angajeze asemenea contracte, dar că se caută soluţii de finanţare pe termen lung, care să nu afecteze bugetul României într-un mod brutal.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara, în 16 septembrie, că există varianta ca România să cumpere din SUA avioane F16 noi la acelaşi preţ cu cele în uz, arătând că ambasadorul american trebuie crezut când face afirmaţii publice.

Mark Gitenstein declarat, în 15 septembrie, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin.

Ambasadorul a spus că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.

„Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (…) Declaraţia se referă la acest lucru”, spunea Gitenstein.

El a explicat că este vorba despre un „efort regional” care ar reduce costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor.

CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În primăvara acestui an, oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de astfel de avioane. Informaţia nu a fost confirmată la Bucureşti, dar nici dezminţită.

În august anul trecut, premierul Emil Boc declara că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

Sursa: MEDIAFAX

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Romania nu are bani de multirol. Basescu: Sa luam un avion pe an!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu aerian
Next post Avioane civile: Airbus A 320 NEO