Home » Aviatie militara, featured, headline

Romania poarta negocieri pentru vanzarea de MiG-uri 21 Croatiei

4 April 2012 One Comment

Bun, cititi si va minunati. Si daca nu va minunati de deontologia baietilor de la Jurnalul, radeti de stirea lor. Eu asa am facut 🙂

De circa trei luni de zile, România încearcă să câştige cursa de înarmare a Croaţiei, cu avioane de luptă multirol MIG 21. Nu, nu este o glumă proastă.

Croaţia, ţară candidată la integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să amâne o decizie costisitoare privind dotarea forţelor aeriene cu avioane de luptă moderne. În condiţia în care resursa de zbor a avioanelor MIG 21 croate expiră anul acesta, soluţia de criză este modernizarea şi recondiţionarea acestora şi achiziţia a încă 4-8 avioane MIG 21. În acest fel, Croaţia speră să îşi mai poată apăra spaţiul aerian încă trei ani, cu o cheltuială minimă. Această cheltuială este estimată la 20 de milioane de euro de guvernul de la Zagreb, conform presei croate.

Condiţia este să se ajungă la o înţelegere cu una dintre cele două state ce ar putea fi implicate în această soluţie: România şi Ucraina. Conform surselor noastre, favorită este România, care are facilităţile necesare pentru modernizarea rapidă a avioanelor de luptă croate.

Deşi subiectul este cunoscut şi intens dezbătut în Croaţia şi în alte state interesate de procesul de înnoire a flotei de avioane de luptă multirol a Croaţiei, oficialităţile de la Bucureşti au încercat să păstreze secretul absolut în privinţa acestor negocieri.

Oficiali militari consultaţi de Jurnalul Naţional nu au negat existenţa negocierilor, dar au refuzat să ofere orice detalii. Jurnalul Naţional a cerut precizări din partea Ministerului Apărării şi, în măsura în care le vom primi, le vom face publice.

Participarea României în acest proces este foarte interesantă, din perspectiva înnoirii propriei flote de avioane de luptă multirol. Conform unor surse militare, resursa de zbor a ultimelor MIG-uri 21 funcţionale va expira în 2015. Aşadar, stăm puţin mai bine decât Croaţia. Şi atunci, ce facem – dăm avioane Croaţiei, ca să stăm noi mai prost şi să fim obligaţi să cheltuim, acum, mai mult decât am fi obligaţi să o facem, conform angajamentelor militare?

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că trebuie luată o decizie cât mai curând, referitor la avioanele care vor înlocui MIG-urile, ca să nu riscăm să ajungem în situaţia jenantă de a „închiria” avioane de la vecini, pentru patrularea propriului spaţiu aerian. Acest punct de vedere a fost împărtăşit, joi, de liberalul George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, care a recomandat achiziţia de avioane second-hand F16 din Olanda sau Portugalia.

Cu toate acestea, după şedinţa de joi, CSAT nu a anunţat -aşa cum mulţi se aşteptau- luarea unei decizii referitor la dotarea Forţelor Aeriene Române cu avioane de luptă multirol.

Articolul e preluat din Jurnalul National, insa bomboana de pe coliva este titlul de exceptie, pus, fara indoiala, de un jurnalist experimentat si mustind de deontologie profesionala – România poartă negocieri SECRETE pentru vânzarea de avioane de luptă MIG 21 Croaţiei! EXCLUSIV!

Frumos? :))

One Comment »

  • George GMT said:

    Astia…e jurnalisti adevarati, daia cu “experenta” frontului in CV 🙂 🙂 Vai mama lor de austrlopiteci, nici macar stirea nu era in exclusivitate!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.