Romania poarta negocieri pentru vanzarea de MiG-uri 21 Croatiei

Bun, cititi si va minunati. Si daca nu va minunati de deontologia baietilor de la Jurnalul, radeti de stirea lor. Eu asa am facut ­čÖé

De circa trei luni de zile, Rom├ónia ├«ncearc─â s─â c├ó┼čtige cursa de ├«narmare a Croa┼úiei, cu avioane de lupt─â multirol MIG 21. Nu, nu este o glum─â proast─â.

Croa┼úia, ┼úar─â candidat─â la integrarea ├«n Uniunea European─â, ├«ncearc─â s─â am├óne o decizie costisitoare privind dotarea for┼úelor aeriene cu avioane de lupt─â moderne. ├Än condi┼úia ├«n care resursa de zbor a avioanelor MIG 21 croate expir─â anul acesta, solu┼úia de criz─â este modernizarea ┼či recondi┼úionarea acestora ┼či achizi┼úia a ├«nc─â 4-8 avioane MIG 21. ├Än acest fel, Croa┼úia sper─â s─â ├«┼či mai poat─â ap─âra spa┼úiul aerian ├«nc─â trei ani, cu o cheltuial─â minim─â. Aceast─â cheltuial─â este estimat─â la 20 de milioane de euro de guvernul de la Zagreb, conform presei croate.

Condi┼úia este s─â se ajung─â la o ├«n┼úelegere cu una dintre cele dou─â state ce ar putea fi implicate ├«n aceast─â solu┼úie: Rom├ónia ┼či Ucraina. Conform surselor noastre, favorit─â este Rom├ónia, care are facilit─â┼úile necesare pentru modernizarea rapid─â a avioanelor de lupt─â croate.

De┼či subiectul este cunoscut ┼či intens dezb─âtut ├«n Croa┼úia ┼či ├«n alte state interesate de procesul de ├«nnoire a flotei de avioane de lupt─â multirol a Croa┼úiei, oficialit─â┼úile de la Bucure┼čti au ├«ncercat s─â p─âstreze secretul absolut ├«n privin┼úa acestor negocieri.

Oficiali militari consulta┼úi de Jurnalul Na┼úional nu au negat existen┼úa negocierilor, dar au refuzat s─â ofere orice detalii. Jurnalul Na┼úional a cerut preciz─âri din partea Ministerului Ap─âr─ârii ┼či, ├«n m─âsura ├«n care le vom primi, le vom face publice.

Participarea Rom├óniei ├«n acest proces este foarte interesant─â, din perspectiva ├«nnoirii propriei flote de avioane de lupt─â multirol. Conform unor surse militare, resursa de zbor a ultimelor MIG-uri 21 func┼úionale va expira ├«n 2015. A┼čadar, st─âm pu┼úin mai bine dec├ót Croa┼úia. ┼×i atunci, ce facem ÔÇô d─âm avioane Croa┼úiei, ca s─â st─âm noi mai prost ┼či s─â fim obliga┼úi s─â cheltuim, acum, mai mult dec├ót am fi obliga┼úi s─â o facem, conform angajamentelor militare?

Pre┼čedintele Traian B─âsescu declara, recent, c─â trebuie luat─â o decizie c├ót mai cur├ónd, referitor la avioanele care vor ├«nlocui MIG-urile, ca s─â nu risc─âm s─â ajungem ├«n situa┼úia jenant─â de a ÔÇ×├«nchiriaÔÇŁ avioane de la vecini, pentru patrularea propriului spa┼úiu aerian. Acest punct de vedere a fost ├«mp─ârt─â┼čit, joi, de liberalul George Scutaru, vicepre┼čedintele Comisiei de Ap─ârare din Camera Deputa┼úilor, care a recomandat achizi┼úia de avioane second-hand F16 din Olanda sau Portugalia.

Cu toate acestea, dup─â ┼čedin┼úa de joi, CSAT nu a anun┼úat -a┼ča cum mul┼úi se a┼čteptau- luarea unei decizii referitor la dotarea For┼úelor Aeriene Rom├óne cu avioane de lupt─â multirol.

Articolul e preluat din Jurnalul National, insa bomboana de pe coliva este titlul de exceptie, pus, fara indoiala, de un jurnalist experimentat si mustind de deontologie profesionala – Rom├ónia poart─â negocieri SECRETE pentru v├ónzarea de avioane de lupt─â MIG 21 Croa┼úiei! EXCLUSIV!

Frumos? :))

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
George GMT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
George GMT
Guest

Astia…e jurnalisti adevarati, daia cu “experenta” frontului in CV ­čÖé ­čÖé Vai mama lor de austrlopiteci, nici macar stirea nu era in exclusivitate!