Romania primeste oficial primele avioane F-16

Read Time:2 Minute, 29 Second

f16-portugaliaRomania primeste oficial primele sase avioane F-16 in data de 28 septembrie.

Portughezii au anuntat ca ceremonia de predare-primire a avioanelor va avea loc la Baza Aeriana 5, Monte Real, incepand cu ora locala 16.

Va spuneam ca lusitanii sunt foarte mandri de acest contract cu Romania si nu-s ironic cand spun ca au multe motive sa fie asa. Ca dovada, la ceremonie vor participa premierul Portugaliei, António Costa, si ministrul Apararii, José Alberto Azeredo Lopes.

Din partea noastra, va fi prezent la Monte Real ministrul Apararii de la Bucuresti, Mihnea Motoc.

Misto mi se par termenii livrarii avioanelor. Primele sase vor fi predate pe 28 septembrie si vor ajunge in Romania in ziua urmatoare. Sa vedem daca vom putea ajunge la eveniment, asta asa ca paranteza.

Urmatoarele trei aparate vor fi livrate pana la sfarsitul acestui an, iar ultimele trei vor fi livrate, atentie mare, auziti tobele, da?, in septembrie 2017!!

Pam-pam-pam! Ce inseamna asta, va intrebati? Inseamna, in primul rand, ca prima si singura (momentan) escadrila de F-16 a Fortelor Aeriene nu va fi operationala cel putin pana atunci din simplul motiv ca nu va fi completa. Istoria altor state ne arata ca operationalizarea unui nou tip de avion dureaza macar un an, asa ca nu pot sa nu ma intreb cam cand vor fi aceste avioane ready to use.

Si asta, oricum ar citi unii sau altii, nu este o critica pentru piloti sau tehnicieni. E cat se poate de normal ca operationalizarea sa dureze. nu e o problema de pregatire a oamenilor, ci de integrare a avioanelor, sistemelor, in cadrul Fortelor Aeriene.

E insa o critica pentru aia care le-au cumparat. Ii mai tineti minte pe Dusa si Dobritoiu? Baietii aia doi cu exprimare de elev de clasa a treia? Mai tineti minte cum promiteau ei public ca TOATE avioanele vor fi in tara pana la sfarsitul lui 2016? Ii mai intreba acum cineva ce s-a intamplat?

Si problema, pentru ca e o problema, tine tot de operationalizare. E simplu si logic pana la urma. Cu cat ai, tu RoAF, avioanele livrate mai repede, cu atat le operationalizezi mai repede. Daca livrarile intarzie, automat intarzie si operationalizarea. Daca intarzie operationalizarea, inseamna ca avioanele astea pe care le-am platit cu totii vor fi utilizate mai tarziu in beneficiul nostru, ca de asta se afla pe aerodromurile militare, zi si noapte, oamenii aia.

Pe scurt, inseamna o vulnerabilitate de securitate. Una care pana acum este neexplicata de catre partea romana, adica nu stim ce a cauzat intarzierea sau daca este pana la urma o intarziere sau nu cumva baietii aia care au fost ministri nu au mintit cu naturalete. Nu stim pentru ca intreg contractul asta, platit de noi, ma vad nevoit sa repet, e cam secret. Si fiind secret nu stim daca exista aceasta intarziere, asa ca nu avem cum sa ne intrebam cine plateste pentru aceasta vulnerabilitate a securitatii nationale. Daca ea exista.

Foto via CannonTwo

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Păi bine înțeles căs mîndrii. Lusitanii le-au primit moca de la gringo și ni le vînd ca noi nouțe. Forța fie cu cei 6 negrii mititei.

Io

A dracu’ limba asta română, are prea mulți „i” și nici nu așează singură „â” unde trebuie!
Noroc cu ăia 6 negri care de fapt erau 10 dar e ca în povestea aia cu cei 4 apostoli care erau 3, Luca și Matei…
Cunoaștem în schimb secretele apărării țării.
Nu știu ce mă mir?
…Sau știu?

Jap

N-ai citit cartea?

Mig-21 LanceR

6 avioane(prima transa) – 6 negri mititei

HadeS

Si se pare ca o sa vina la Campia Turzii nu la Borcea….

Cezar

La Bacau nu trimit nimic, ca acolo au ramas cu SOCAT-uri, Soimi si sporadic cate un LanceR trimis din alta parte?

Apoi ce se va intampla cu MK pana la urma, raman si acolo cateva MIG-uri pentru alerta sau ce se va alege de baza aia dupa ce Borcea isi reintra in rol? Vre un plan pentru ea? 🙂

Copoi

Raman mig uri inca 2 ani apoi ….

vali

Pe MK nu va ramane nimic. Pilotii au fost detasati acolo cat timp a fost pista de la Borcea in constructie.

Vali

Informatia privind F-urile a fost partial adevarata. Nu te-ai intrebat de ce nu vin toate?

Hai sa iti mai dau o informatie care s-ar putea sa uimeasca: stiai/stiati ca inca avem motoare noi de MiG-21? Ce-i drept netrecute prin RK, ca na, asa zic procedurile ca dupa ce le „expira” resursa morala trebuie trecute prin RK.

Cezar

Pai si cu Bacaul cum ramane? Trimit acolo o parte din MIG-uri, niste F 16 sau raman cu Soimi si SOCAT-uri? Eu vad baza aia ca fiind strategica, avand in vedere pozitionarea ei.

Sau poate au altceva in plan, odata cu apropierea conturarii lui IAR 99 DT…..adica sa lase o escadrila acolo pentru militie aeriana low-cost si un ochi aruncat catre secuime in caz de pac-pac pe acolo. Pentru CAS SOCAT-urile si DT-urile sunt relativ bunicele pentru ‘amaratii’ aia, in caz de le trece ecva prin minte! 🙂

Vali

La Bacau se va zbura in continuare 99 standard si soim.

TD (technology demonstrator) e un vis frumos…

Vali

Motoarele le are RoAF

Dwg

Vulnerbilitate a securitatii…? Dar in momentul de fata nu exista escadril”E” de lupta oerationale? Despre ce batem campii?

ION BEZERGHEANU

Mai fratilor, …adica, ce mai ramane din tot ce a fost ??? Qui prodest ???

Dodos

Ma repet, dar vad acest site ca pe unul al celor de pasionati de aviatie. Am avut sansa, ca pasionat de aviatie, sa parcurg si cariera de pilot de vanatoare. Asteptam acest avion de 25 de ani, insa trebuie sa intelegem ca in spatele acestui MLU, care nu este cu nimic mai prejos decat un Blk 52 dupa care suspina atatia pe aici, se afla si un program de pregatire si deasemenea o provocare majora pentru toate structurile RoAF. Romania plateste bani multi pentru o capabilitate fara precedent(aeronave, piloti, personal tehnic si de sprijin, infrastructura), iar acest lucru cere timp.… Read more »

vali

Totusi tractiunea motoarelor difera la cele doua variante, iar diferenta e mare. Daca nu sunt prea indiscret, pot sa va intreb in ce baza si in ce perioada ati activat ca pilot?

Dodos

Este o diferenta de tractiune, insa AM/BM este mai usor decat un Blk 52.

Dodos

Contractul cu partea portugheza este respectat ad litteram. Nu sunt intarzieri de nici un fel.

HadeS

Ce stiti? La Borcea s-au finalizat lucrarile?

Bobby

„Primeste”?!! Cum asa?!

Sau am platit ca noi niste vechituri din anii 70?!!

Cind Vestul Europei incepe sa le inlocuiasca, noi le introducem ca avioane ‘noi’. Bravo! Macar n-au fost ieftine!

Mig-21 LanceR

Am si eu o curiozitate, de unde mai avem noi motoare de Mig-21 noi-noute? Sunt, cum spune Jap, de la chinezi cumva?

Jap

De la frații noștrii chinezi o să luăm motoare și piese de schimb noi pt F-16,cum e acum la mig 21.

Previous post VIDEO | Primul demo cu un F-16 romanesc
Next post VIDEO | Grecii au bagat la apa un Apache
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x