Romania a primit, in sfarsit, ultimul avion C-27J Spartan

spartanRomania a primit, in sfarsit, cel de-al saptelea si ultimul avion C-27J Spartan comandat italienilor de la Alenia. Aeronava a ajuns luni dupa-amiaza la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni.

M-am gandit mult in ce fel de termeni sa comentez stirea asta si, pana la urma, am decis sa o comentez cum am facut si pana acum, chiar cu riscul de a “supara” pe unul sau pe altul.

Povestea sosirii Spartanilor in Romania merita cunoscuta de toata lumea pentru a intelege pe deplin tonul materialului de fata.

Pe la mijlocul deceniului trecut, Ministerul Apararii a facut, in sfarsit, pasii necesari spre achizitionarea unor noi avioane de transport mediu curier, care urma sa inlocuiasca batranele An-26. In decembrie 2006, Bucurestiul anunta ca a selectat Spartanul, celalalt competitor, C-295 al EADS CASA, fiind lasat cu buza umflata.

N-a fost asa usor, pentru ca EADS a contestat alegerea, sustinand ca pretul, principalul criteriu de departajare, avantaja C-295 si ca italienii de la Alenia n-au facut altceva decat sa scada “din pix” pretul Spartanului.

Dupa un an de dezbateri, procese si hotarari, in decembrie 2007 se semneaza contractul de achizitionare a celor sapte avioane C-27J Spartan de catre Fortele Aeriene Romane. Costul era de 217 milioane de euro si includea avioanele propriu-zise, un simulator, pregatirea personalului si mentenanta.

Chiar daca livrarile ar fi trebuit sa inceapa din anul urmator, adica din 2008, primele aparate au ajuns la Otopeni abia in 2010. Se spera atunci ca totul va decurge lin si ca intelegerea va fi finalizata prin livrarea celorlalte cinci avioane pana in 2012. N-a fost sa fie asa. In 2011 a venit numai unul, iar in 2012 inca doua.

Asa cum Aviatia Magazin a scris, ultimele doua avioane erau gata de livrare inca din anul 2012, ele fiind surprinse in zboruri test in Italia. Din pacate, al saselea Spartan a ajuns in tara in octombrie 2013, iar ultimul, cel cu numarul de bord 2707, a fost livrat pe 12 ianuarie 2015!

La un calcul simplu rezulta o intarziere de cel putin trei ani, intarziere cauzata, spunem noi, de lipsa finantarii.

P.S. Inainte ca vreun destept sa se mai “autosesizeze”, precizez acum, desi sper ca am fost suficient de clar, ca nu este un articol care se indreapta impotriva militarilor, piloti, tehnici, chiar comandanti de baze militare. Nu suntem imbecili si cunoastem realitatile din tara, asa ca nu este nici macar un articol critic la adresa sefilor Armatei. Este insa un articol care vrea sa va prezinte adevarul, iar dvs. sa decideti daca factorii de decizie, cei care au dispus modul de cheltuire a banului public, au actionat asa cum trebuie.

Foto via Fortele Aeriene Romane

5
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
rect0rCezarLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Pot sa ma autosesisez? În urma cu 2 zile ti-am zis ca am platit ‘ultimul’ spartan și urma sa nil dea,în timp ce tu sustineai ca nus lovele,în acel timp spartanul ateriza în noua lui casă,Cine a zis ca e ultimul spartan? Este posibil ca în viitorul apropiat sa mai luam 2 spartane? Nu superi pe nimeni credemă,tocmai le-ai tras una la gioale politrucilor ca nau sarit cu banii m-ai repede. Apropo de unde știi tu fraţioare și traițiar familia ta,ca lipsa finanțari a fost cauza livrarii ultimtimei pasări? Ca ai nostrit sau ai lor na zis nimeni în nici… Read more »

Jap
Guest
Jap

De ce am luat spartan? A fost o întelegere între bigboys din nato ca tarile nou intrate sași “cumpere” tot ce ţine de aviaţie din sua (noi și polonezii am luat f-16) si la infanterie din germania,franta și anglia (germania fiind principalul furnizor de tancuri la mîna doua) sau înteles frațeste sa mînce fiecare o pîine pe cîrca fraierilor pardon noilor aliati din europa de est,tu zici ca nau fost bani? E posibil,dar bugetul aparari a fost marit în fiecare an și în fiecare an mai dadeau cîte ceva pe parcursul anului atît cît sa nu moara de foame,anul trecut… Read more »

Cezar
Guest
Cezar

Intrebare intrebatoere……pentru revizie se trimite Spartanul in Italia sau se face pe undeva prin tara cu personal mixt…romano-italian? De Hercules stiu ca se trimit in SUA, dar de Spartane nimic. Cat despre An 26….se facea in Ro sau ii plateam pe rusi? PEACE! 🙂

rect0r
Guest

elicele de pe spartan se trimit in italia pentru rk. la fel si avionul. iar la 26 se face de romaero. motoarele de 26 in schimb se trimit in ucraina.