“Romania reaprinde disputa cu UE in privinta achizitiei de avioane”

f-16 portugaliaDecizia politicienilor romani de a achizitiona avioane F-16 la mana a treia pentru Fortele Aeriene reaprinde o disputa mai veche pe care tara noastra o are cu Uniunea Europeana.

Oficialii UE au solicitat de mai multe ori Romaniei sa organizeze o licitatie transparenta pentru procesul de achizitie a aeronavelor multirol, insa aceste solicitari au fost ignorate cu buna stiinta la Bucuresti. Ba chiar s-au cautat portite in legislatia comunitara pentru a “dribla” obligativitatea organizarii licitatiei in cazul achizitionarii de tehnica militara.

Titlul articolului de fata este, de fapt, titlul unui material aparut nu de mult in Business New Europe si care atrage atentia asupra reaprinderii disputei dintre tara noastra si Uniunea Europeana.

Sursa citata aminteste, printre altele, ca producatori europeni de avioane supersonice, asa cum sunt Saab si Eurofighter GmbH, au insistat la randul lor pentru ca Romania sa isi cumpere aparatele pentru Fortele Aeriene intr-un mod transparent, printr-un concurs de oferte.

La Bucuresti insa decizia este luata de aproape un an. S-au gasit avioane F-16 in surplusul Fortelor Aeriene Portugheze si reprezentantii celor doua guverne au inceput negocierile imediat, acestea fiind chiar aproape de finalizare.

Contractul dintre Romania si Portugalia, privit prin prisma putinelor detalii care au fost “scurse” catre presa, este unul dezavantajos pentru tara noastra. In primul rand, pilotii romani vor avea avioane putine si vechi. Desi la Ministerul Apararii se insista asupra faptului ca aparatele portugheze sunt intr-o stare “foarte buna”, ele au fost folosite deja de SUA si de Portugalia si au depasit jumatatea ciclului de viata.

Asta inseamna ca de acum costurile de exploatare vor creste considerabil. Intr-un raport recent al americanilor se vorbeste despre un cost al orei de zbor la F-16 de peste 20.000 de dolari, in conditiile in care avioanele lor sunt mai noi si mai moderne.

Nu trebuie trecut peste faptul ca Romania va plati anticipat avioanele F-16! Asta inseamna ca tara noastra va incepe sa achite rate anuale de peste 100 de milioane de euro, dar va beneficia de aparate abia din 2017, dupa ce va plati costul acestora!

Costul urias al programului de achizitie, de aproape 700 de milioane de euro, a fost discutat de mai multe ori, din nou, fara vreo reactie oficiala din partea ministrului Apararii.

Cum Mircea Dusa a anuntat ca intelegerea dintre Romania si Portugalia va fi semnata in urmatoarele doua luni, nu ne ramane decat sa asteptam replica Bruxelles-ului.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Cristian Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cristian
Guest
Cristian

Raman la parerea mea, ca avioanele F-16 sunt uzate moral, si ca ar fi trebuit achizitionate aparate mai moderne. Eu m-as feri in general de achizitionarea de avioane americane de orice tip, pentru ca: -Americanii nu prea ofera ceea ce se cheama “offset” -Posibilitatea de a le face intretinerea in tara este, de asemenea, limitata de conditiile impuse de producator – practic,pentru unele lucrari esti la mana specialistului american autorizat -Aparatele sunt departe de a fi ieftine In schimb, suedezii ofera un aparat mult mai modern, atat cu linie de reparatii si intretinere [acces la tehnologie], cat si cu “offset”… Read more »