Romania si Bulgaria invita patru state sa adere la proiectul de spatiu aerian comun

România şi Bulgaria vor invita Republica Moldova, Serbia, Muntenegru şi Macedonia să adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc funcţional de spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE.

România şi Bulgaria au semnat în luna decembrie a anului trecut un acord pentru înfiinţarea blocului funcţional de spaţiu aerian (Danube FAB) prin care cele două state vor avea un singur spaţiu comun.

Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul “Cer Unic European” (Single European Sky – SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor “blocuri funcţionale de spaţiu aerian” proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, nu de graniţele geografice.

“Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat şi de intenţia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spaţiu Aerian, şi aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski în acest sens şi am convenit să trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state să adere la proiectul DANUBE FAB”, a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezintă fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperită de ROMATSA (România) şi BULATSA (Bulgaria).

Mediafax

Foto: RoSpotters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.