Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured, headline

Romania vinde 12 elicoptere IAR-316B

18 June 2013 3 Comments

iar 316Ministerul Apararii din Romania, prin compania de stat Romtehnica, a scos la vanzare 12 elicoptere IAR-316B Alouette III. Aparatele se afla, in prezent, in stocare pe fostul aerodrom Deveselu.

Licitatia in cadrul careia se va incerca vinderea elicopterelor se va desfasura in data de 20 iunie 2013.

Pretul initial de la care se va pleca in licitatie este de 4.420 de lei si 80 de bani si nu stiu cum s-a ajuns la suma asta, dar e cert ca este una frumoasa si deloc rotunda.

IAR-urile scoase la vanzare au numerele de bord 85, 88, 108, 109, 110, 111, 115, 116, 117, 121, 123 si 124. Am postat numerele de bord pentru ca, foarte interesant, potrivit site-ului prieten si mai specializat aripi-argintii, doua dintre elicoptere ar fi inca active in cadrul bazei de la Boboc (121 si 117), in timp ce unul figureaza ca “distrus” intr-un accident (probabil cel din anul 2008, din judetul Giurgiu, cand a luat foc dupa o aterizare de urgenta).

Din cate am aflat, aceste aparate de zbor vor fi vandute dupa ce au fost demilitarizate, insa avand motoarele si celelalte subansamble necesare zborului. Foarte probabil, putine sunt si in stare de zbor.

Conform wiki, IAR 316 este un elicopter de antrenament produs de Industria Aeronautică Română, sub licență de la compania franceză Aerospatiale. Producția acestui model a început în anul 1971 la uzina IAR din Ghimbav și a fost sistată în 1987.

În total au fost construite 250 de exemplare, dintre care 125 pentru Armata Română. Celelalte 125 de exemplare au fost exportate către țări precum Pakistan, Angola și Guinea. Unele aparate IAR 316 au fost modificate pentru a opera rachete de 57 mm, precum și rachete antitanc.

3 Comments »

 • Cezar said:

  Bun bun….ca vindem vindem, dar de cumparat, mai cumparam si noi ceva inafara de SH-uri din Portugalia si probabil din SUA, pentru completarea la numar a celor 12 epave, pe viitor!?

  PS Care mai stiti ceva de IAR XT? E un Soim face lift sau un avion nou/cand ar trebui sa apara primele informatii si poze cu el?

  MS Astept raspunsuri si pareri de la cei ce stiu cate ceva! 🙂

 • Admin said:

  IAR XT e mort si ingropat demult

 • AH-6i intra in productie anul acesta - Romania Military said:

  […] ne reamintim ca in curand IAR-316B Alouette III va disparea cu totul din inventarul romanesc (12 exemplare fiind scoase la vanzare in 2013 de catre Romtehnica), fiind necesara inlocuirea sa cu ceva similar atat in versiune scoala, utilitara si, de ce nu, si […]

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.