Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Rusia ar putea relua productia de avioane Su-25Su-25 Attack Aircraft Production May Resume at Ulan-Ude Aviation Plant

14 August 2014 9 Comments

su-25Vestile din Rusia sunt tot mai curioase. Cea mai recenta dintre acestea spune ca tara lui Putin ar putea relua productia avionului de atac Suhoi Su-25.

Bun, so luam cu inceputul, Leonid Belykh, directorul fabricii de avioane Ulan-Ude a declarat recent ca linia de productie a avionului inca exista si ca Su-25 ar putea fi fabricat din nou. Ba chiar s-ar putea chiar ca linia de productie sa fie transferata la o alta uzina similara.

” Am fabricat avioane Su-25 si echipamentele noaste au ramas in stare buna, asa ca aceasta problema este luata in discutie. Ar fi nevoie de investitii serioase, dar daca guvernul decide asta, atunci vom relua productia”, a spus oficialul.

De ce e curios? Pentru ca vorbim despre un avion conceput acum mai bine de 40 de ani intrat in serviciu in urma cu peste trei decenii. Este un avion de atac la sol subsonic, robust cei drept, dar perimat ca si concept.

Iar daca marele director a vorbit despre reluarea productiei, in mod sigur nu a facut-o pentru ca ii place sa se auda vorbind, ci pentru ca exista intentii serioase ale lui Putin.

Su-25 este un avion bun, care isi face fara fasoane treaba pentru care a fost conceput. Dar o reluare a productiei nu se poate face cu avionul la nivelul din 1980, ci, evident, cu una dintre ultimele variante modernizate. Variante care un cost considerabil mai mare.

Nu cu mult timp in urma se spunea ca Rusia analizeaza posibilitatea reluarii productiei de MiG-31, o alta decizie care nu pare a avea o explicatie logica.su-25The Ulan-Ude Aviation Plant (UUAP) may resume the production of Sukhoi Su-25 fighter jets, the plant’s managing director Leonid Belykh said.

“We used to produce the Su-25 jets and today our equipment is still in good condition, so the question is under consideration. Some serious investment will be needed, and it is likely that another factory will take up the production. But if the government orders us to do it, we shall do it. If the production is to be transferred to somebody else, so be it,” Belykh told RIA Novosti.

[Read more…]

9 Comments »

 • Jap said:

  Ivanii au destule pe stoc si numai are rost repornirea liniei de fabricatie, după evenimentele din ucraina unde su-25 ucraeniene erau doborîte de rachete aa de ultima generatie,ce ar putea rusi sa facă in schimb?drone,drone si iar drone astai viitorul,iar cu migul 31 cred ca ivanii au zis că il modernizeaza numai noi am înteles altceva.

 • Adi said:

  E clar ca nu o sa facă Su25 pentru ca asta ar însemna echipare de acum 30 de ani si timpul nu s-a oprit in loc. Au nevoie de avioane de atac la sol, o sa facă o versiune modernizata pe aceeași platforma: păstrează fuselajul, aripile si parțial motoarele si fac un nou avion cu alt nume, așa cum obișnuiesc rușii sa facă.

 • cristian said:

  Avionul este excelent pentru rolul sau , adica atacul la sol. Este manevrabil, blindat, etc. Este normal sa fie subsonic.De exemplu, si HARRIER este tot asa. Sau A-6.
  Modernizarea lui ar putea consta numai in avionica. Bruiaj de radare, contramasuri mai moderne la rachete, imbunatatirea armamentului, etc.

  • LanceR said:

   Cam cate au fost doborate in Ucraina in ultimele 5-6 luni? As spune ca avionul are o serie de slabiciuni mari si ca e departe de a fi excelent. E un avion corect, care isi face decent treaba pentru care a fost proiectat.

   • Adi said:

    Care anume sunt slăbiciunile avionului? Sunt multe posibilele cauze, unele nu țin de avion, ce anume e slab la avion?

 • Jap said:

  Nu zice nimeni ca-i rau numai ca astazi este depasit tehnologic de noile rachete aa rusesti si vestice.

 • Adi said:

  De avionica depașită se știe deja, de-aia exista SM. Dar manevrabilitatea slaba e foarte discutabila. E un avion de atac la sol, nu un avion de vânătoare ușor si agil. Are blindaj si tone de bombe si rachete, nu o sa facă manevre la 5g si nici nu are sens, la viteze subsonice si mai ales la viteza de atac la sol (350-400km/h) nu poți fenta antiaeriana prea ușor si nu ai nici o șansa fata de MANPADS. Nu poți efectua un atac la sol cu rachete neghidate sau cu tunul la viteze foarte mari, ai fereastra de tragere prea mica si nu poți trage de foarte departe dacă vrei sa nimeresti ceva.

  A10, omologul american, e cotat foarte bine deși are manevrabilitate si mai slaba, dar e suficient de robust si blindat ca sa încaseze lovituri si sa se întoarcă acasă. SU25 nu are același blindaj si mici aceeași rezistența pentru ca e proiectat sa fie mai rapid si mai manevrabil. Culmea, prea manevrabil prin comparație.

  • LanceR said:

   Mie mi se pare ca A-10 a si fost proiectat altfel, desi teoretic atat A-10, cat si Su-25 sunt destinate aceluiasi tip de misiuni.
   Americanii au alt tip de conceptie de utilizare a avioanelor de atac la sol, sunt un fel de elicoptere de atac cu aripi si viteza mai mare, ce pot transporta mai mult armament.
   Pe cand Suhoiul e un fel de struto-camila. Zboara prea repede si cara mai putin armament decat A-10, dar nu zboara suficient de repede si nu manevreaza suficient de bine pentru a fi mai putin expus.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.