Rusia are mari probleme cu “invizibilul” Suhoi T-50

putinRusia are mari probleme in dezvoltarea avionului de generatia a cincea Suhoi T-50, motiv pentru care va plasa acest proiect in “rezerva”.

Yuri Borisov, vice-ministrul Apararii care se ocupa de domeniul Armamentui de la Moscova a declarat recent ca T-50 nu va intra in productia de serie intr-un orizont de timp bine definit, ci ca va fi pastrat intr-un fel de rezerva strategica, urmand a ajunge operational cand sau daca va fi nevoie.

“Date fiind noile conditii economice, planurile noastre ar putea fi ajustate. E mai bine sa avem proiectul PAK FA in rezerva si sa il dezvoltam mai tarziu, pentru ca acum sa ne concentram pe avioane de generatie 4+”, a declarat Borisov pentru Kommersant.

Astfel, din cele 52 de avioane prognozate a fi construite pana in 2020, se pare ca vor fi finalizate numai 12, intr-o varianta de preserie, dupa care va urma o lunga si agonizanta perioada de testare si dezvoltare, intinsa pe parcursul mai multor ani de zile.

Iata cum se confirma la nivel oficial ceea ce am sustinut in ultimul an, anume ca Rusia va avea mari probleme cu PAK FA. Si nu trebuie sa fii un geniu pentru a realiza asta din moment ce SUA forteaza orice limita cu F-35, proiect care a consumat enorm de multi bani.

Dar nu numai banii sunt problema Rusiei, care nu are nici tehnologia necesara. Nu au motoarele promise, nu au radar si nu au multe altele. Rusii sperau sa rezolve decalajul tehnologic cu miliardele de dolari ale Indiei, partener in proiect, insa baietii de la New Delhi nu prea se pacalesc de doua ori pe bani multi.

Cum am mai scris, achizitia si producerea sub licenta a lui Su-30 MKI nu a adus Indiei ceea ce spera, un avion net superior fata de vecinul Pakistan si transferul tehnologic care sa le permita sa isi faca propriile proiecte pe viitor, asa ca indienii sunt dispusi sa plateasca de trei ori mai mult pe Rafale-ul francezilor.

In conditiile astea, Rusia se va concentra probabil pe Su-30 si Su-35 pentru a-si moderniza flota de multiroale si va relua proiectul PAK FA cand vor fi zile mai insorite la Moscova. Numai ca exista riscul ca pana atunci SUA si aliatii, si de ce nu chiar China, desi aici sunt semne mari de intrebare, sa fie cu un pas in fata.

18
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
NexusMig-21 LanceRMarius-Eugen FencheaAdiLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Slăbuț articolul frățioare și plin de greșeli.

Jap
Guest
Jap

Ce avion are pachistanul net superior su-30 trăitiar familia ta? Dacă îmi amintesc bine mig29 a șters pe jos cu f16 indiene.

Jap
Guest
Jap

Scuze,ma gîndeam la f-uri doborîte,deci f16 este superior su30?

Jap
Guest
Jap

Stai umpic fraţioare ca io ginesc m-ai greu,la noi peste gîlă în crimeea ivanii au adus o escadrilă de su-30 fabricate în 2013,deci noi nouțe,nu reparate,nu modernizate,noi nouțe,să presupunem ca la o adică putem merge peste ei să le-o dam in gură cu efurile noastre ‘noi nouțe’ fabricate acum 35 de ani?dacă f16 este superior su-30 de ce ivanii nu opresc productia lui?

Adi
Guest
Adi

Incurci borcanele; conteaza mai putin cand e fabricat avionul, conteaza mai mult ce radar are si ce rachete, daca sunt din aceeasi generatie si au semnatura radar similara. Daca iei un avion din ’70 si ii pui radar si rachete moderne atunci iti spulbera un avion vechi de 5 ani cu avionica slaba si rachete cu raza scurta de actiune.
Nu stiu ce capabilitati au F16 si SU30 din discutia de mai sus, dar vechimea celulei ca argument e o eroare.

Jap
Guest
Jap

‘Contează mai puțin cînd e fabricat avionul’ Pai contează frate,f-16 al nostru nu mai e virgin fratioare are 35 de ani vechime în bransa,e la al treilea mariaj si orice aparatura jmecheră ai pune pe el vechimea își va spune cuvîntul:i se poate opri motorul în aer,sa ia foc din senin,sa se rupă în două întrun viraj,etc(exact ca mig21 lancer),de ce toată lumea vrea sau și-au luat avioane noi? și noi am luat ce am luat.

Jap
Guest
Jap

O întrebare pt. sfîrșit: de ce ivanii încă îl produc pt ei sil exportă (su 30)?