Home » Aviatie sportiva, featured, headline, Spectacole aviatice

Sailplane Grand Prix: Formula 1 pentru planoare, la Brasov

28 April 2012 No Comment

Delecteaza-te saptamana aceasta cu Sailplane Grand Prix, concursul mondial de planorism pentru aviatia sportiva, care are loc la Brasov incepand din acest weekend pana pe 6 mai.

Etapele de calificare pentru finala Grand Prix se desfasoara in 2012 si 2013 in doar sase tari din lume: Romania, Chile, Noua Zeelanda, Franta, Slovacia, Africa de Sud.

Pana nu demult, planorismul a fost inaccesibil publicului larg, iar conceptul de Sailplane Grand Prix aduce exact schimbarea de care sportul acesta avea nevoie, un suflu nou si o noua imagine in fata publicului larg.

Astfel, planorismul devine spectaculos, atractiv si provocator. De doi ani, Romania face parte din tarile in care se desfasoara etapele de calificare la cea mai importanta competitie a planoristilor.

Sailplane Grand Prix sau Formula 1 pentru planoare

Conceptul care sta la baza Grand Prix-ului cu planoare este acelasi care sta si a baza competitiilor de Formula 1. In cateva cuvinte, se stabileste un moment de plecare pe un traseu bine definit, care este acelasi pentru toata lumea. Din momentul deschiderii liniei de plecare, se porneste cronometrul, iar timpul devine cel mai mare dusman al concurentilor.

Insa spre deosebire de Formula 1, cursa de Grand Prix cu planorul se desfasoara intr-un peisaj magnific, ce intimideaza si fascineaza in acelasi timp pe majoritatea dintre noi. Chiar daca spectatorii nu pot urmari la fel de usor o cursa de planoare, precum urmaresc traseul masinilor de Formula 1, cu ajutorul tehnologiei, intrecerea planoarelor este atent monitorizata.

Grand Prix in Romania

In cadrul intalnirii Comisiei Internationale de Planorism din cadrul Federatiei Aeronautice Internationale din 2010, Aeroclubul Romaniei a propus organizarea editiilor Grand Prix si in tara noastra.

Propunerea a fost acceptata de forurile internationale si s-a concretizat in mai 2011, cand la Brasov s-a desfasurat primul concurs de acest gen din Romania. Evenimentul s-a bucurat de toata sustinerea: pagina de internet dedicata evenimentului a inregistrat peste 40.000 de vizualizari, iar pagina de Facebook a fost vizitata de peste 500.000 de ori de oameni din toata lumea.

Concursul s-a desfasurat in peste 20 de tari sub forma de etape de calificare, urmand ca cei mai buni dintre concurenti sa participe la finala Grand Prix, care s-a desfasurat la Wasserkuppe, in Germania.

“Anul trecut, am avut un concurent roman care a obtinut locul 3, iar anul acesta speram sa fie mult mai bine si sa avem un concurent si in finala”, a declarat Bogdan Sorescu, Director de Zbor la Aeroclubul Romaniei.

Concursul desfasurat in 2011 a fost un succes si a asigurat in 2012 participarea Romaniei ca organizator pentru o noua etapa de Grand Prix.

Business24

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.