Home » Aviatie militara, featured, headline

Sauditii ar fi pierdut un avion in Yemen

14 January 2018 8 Comments

Cum-necum, dar sauditii s-au facut din nou de maro in Yemen, acolo unde au pierdut un avion de lupta. Foarte probabil, nu un F-15, ci un Tornado.

Ca sa discutam despre acest incident ar trebui s-o luam cronologic. Sauditii au anuntat pe 8 ianuarie ca un avion de lupta biloc s-a prabusit din cauze tehnice si ca echipajul a fost recuperat. Atat. Nici vorba de a spune in ce zona sau macar ce tip era.

Stim doar ca avionul era intr-o misiune de sustinere a operatiunilor din Yemen.

Tot luni, rebelii houthi au anuntat pe caile lor de comunicare ca au doborat un Panavia Tornado saudit.

Ulterior, ei au dat publicitatii un clip video, care pare un montaj ieftin, in care se arata lovirea unui F-15 cu o SAM filmata prin infrarosu.

In acest clip video se poate observa cum pilotul avionului lanseaza flares, semn ca este “cautat” de o racheta IR, dupa care, absolut inexplicabil, isi mareste considerabil semnatura termina pornind postcombustia.

Dupa presupusul impact cu racheta yemenita, avionul pare ca isi continua zborul, moment in care filmarea este taiata.

Ce stim pana acum? Stim ca Arabia Saudita a pierdut un avion in zona. Stim si ca rebelii houthi din Yemen au incercat si, probabil, au reusit sa adapteze rachete AA, asa cum este R-27, pentru a fi lansate de la sol, de pe platforme improvizate. Stim ca din clipul video promovat de ei nu se vede cea mai importanta parte, ce se intampla cu avionul dupa impact.

De ce am spus la inceput ca ar fi un Tornado doborat? In primul rand, stim ca un avion saudit a cazut. In al doilea rand, in clipul video publicat de yemeniti nu se vede ce se intampla dupa presupusul impact. O secunda sau doua, car mai continua clipul, F-15 pare ca se mentine pe traiectorie, ceea ce ne spune ca ar fi putut sa ajunga la baza chiar daca a fost atins.

De asemenea, filmarea aceea poate fi si cu o explozie a senzorului de proximitate al rachetei, caz in care sunt sanse si ca F-ul sa nu fi fost atins.

Ah, vreti si cel mai important argument? Organul de presa al rebelilor houthi, Al Masirah, spune ca noul sistem antiaerian dezvoltat de savantii yemeniti a doborat un Tornado si a avariat un F-15 :).

8 Comments »

 • LaCuscaPSD said:

  In imagine e vorba de un f15 https://www.youtube.com/watch?v=kYtuf7J_5vM
  Au pierdut si un Tornado dar mai inainte !

 • LaCuscaPSD said:

  Si aici ce a mai ramas din f15 https://www.youtube.com/watch?v=8lkU7oxOmjY

  • sebi said:

   Daca in clipul acela sunt resturile unui F15… Cred ca nici 50 kg nu cantaresc. Pana si epava unui avion ultrausor e mai consistenta.

 • Mig-21_LanceR said:

  Manipulare ieftina este articolul asta… A fost doborat un F-15, iar filmarea este cat se poate de veritabila este un FLIR, adica in infrarosu si se distinge clar silueta unui F-15. De ce trebuie sa iasa tot timpul americanii curati, neatinsi, imaculati si fara de cusur nu inteleg. Fake news-ul asta propagandist este atat de similar cu ce faceau comunistii ca deja doare. Si rusii sunt la fel, dar de la ei ma asteptam….

  • LanceR said:

   Si de ce nu e complet clipul video ala foarte clar? 🙂 altfel, ai toata libertatea sa citesti site-uri care iti spun adevarurile pe care le vrei 🙂

  • LanceR said:

   Si apropo de fake news, vezi ca baietii aia houthi au recunoscut oficial ca au doborat un Tornado si ca au avariat un F-15. Vrei si link? https://www.almasirah.net/details.php?es_id=17971&cat_id=3

  • Pawlyk said:

   Ne uitam la acelasi video? Da e un F-15, da au dat dupa el si NU, nu a fost doborat, nici macar atins. F-ul isi vede mai departe de drum. Nu trebuie sa iasa americanii nicicum ca F-ul e saudit si la aia m-as astepta sa piarda avioane destul de usor, dar aici nu e cazul. Au pierdut un Tornado in schimb.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.