Home » Aviatie militara, featured, headline, Istorie

Scaunul de catapultare, inventat de un roman – 84 de ani de la primul test

26 August 2013 2 Comments

catapultareBraileanul Anastase Dragomir a brevetat inca din anul 1930 o inventie, folosita astazi, in intreaga lume, la avioanele militare supersonice.

Pe 6 februarie 1896, la Braila, se naste Anastase Dragomir, cel de al saselea copil al unui veteran din Razboiul de Independenta. Inca din adolescenta isi contureaza pasiunea pentru aviatie, iar dupa incheierea studiilor pleaca in Franta, unde lucreaza la mai multe uzine de avioane.

In Hexagon, braileanul isi perfectioneaza propriul sistem pentru salvarea pasagerilor si a pilotilor, in cazul accidentelor aviatice.

Dragomir, impreuna cu un alt inventator roman, Tanase Dobrescu, realizeaza un model al unui scaun ejectabil. Inventia, desi era o versiune timpurie a actualelor scaune ejectabile, era destul de complicata pentru acea perioada, fiind compusa dintr-un scaun detasabil si ejectabil vertical, prevazut cu doua parasute. Aceasta a fost conceputa pentru salvarea vietilor omenesti in cazuri de urgenta.

Pana a breveta inventia, modelul a fost testat pe un avion Farman, in august 1929, pe Aeroportul Paris-Orly, de langa capitala Frantei, iar in luna octombrie a aceluiasi an, la Aeroportul Baneasa, pe un model Avia. Ambele evenimente au fost un succes, presa din Franta si din Romania subliniind importanta, dar si unicitatea momentului.

Dupa ce in 1928 se depusese cererea de brevetare a “cabinei catapultabil”, doi ani mai tarziu, pe 2 aprilie 1930, cei doi romani obtin patentarea oficiala la Oficiul Francez de Inventii, cu brevetul nr. 678.566. Numele oficial al inventiei era “Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne” – “Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană”.

Inovatia lui Anastase Dragomir pentru autostabilizarea cabinei în cădere prin utilizarea a două paraşute auxiliare se regăseşte în soluţiile actuale de paraşute şi cabine catapultabile.

In 1950, dupa doua decenii de la inregistrarea in Franta a inventiei, Dragomir obtine un brevet si in Romania, cu numarul 40125.

In cartea “Technique des Avions”, aparuta la Paris in 1960, sunt mentionate si realizarile inventatorului brailean, in domeniul catapultarii pilotilor si pasagerilor din avioanele aflate in pericol de prabusire.

Sistemul brevetat de Dragomir se va materializa prin aparitia, la noile tipuri de avioane supersonice, militare, a scaunului ejectabil.

Braileanul moare la Bucuresti, in anul 1966.

Via infobraila.ro

2 Comments »

 • Dan Antoniu said:

  Total gresit, am inceput sa ne laudam precum rusii prin anii 50.
  In brevet scrie “Celula Parasutata” si era destinata pasagerilor, respectiv scaunul pasagerului era montat intr-un cadru special numit celula, in caz de pericol celula era largata si parasuta se deschidea automat. Afirmatia “Scaunul de catapultyare” sau “Scaunul catapultabil” inventat de un roman. Consider ca afirmatia este gresite, acel scaun al lui Anasstase Dragomir era un dispozitiv largabil, ca un rezervor sau alceva care se desprinde de avion gravitational, catapultare, catapulta inseamna alceva. Deytin brevetele si dosarul de omologare din Arhivele Militare.

  • Admin said:

   Domnule Antoniu,

   Va multumesc frumos pentru comentariu. Articolul nu-mi apartine, sub el este sursa de unde l-am preluat. Dar mi-l asum, mai ales daca este gresit.

   Am verificat inainte si uitati ce spune wikipedia, chiar daca nu este sursa perfecta:

   “The modern layout for an ejection seat was first proposed by Romanian inventor Anastase Dragomir in the late 1920s. The design, featuring a parachuted cell (a dischargeable chair from an aircraft or other vehicle), was successfully tested on 25 August 1929 at the Paris-Orly Airport near Paris and in October 1929 at Băneasa, near Bucharest.”

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.