Home » Aviatie militara, featured, headline

Se incinge Marea Neagra? NATO trimite avioane in Romania si Bulgaria

5 March 2015 15 Comments

Lakenheath jets: forward, ready, nowSituatia din zona Marii Negre pare tot mai tensionata, iar NATO intentioneaza sa intareasca acest flanc estic prin trimiterea de avioane militare in Romania si Bulgaria.

La cateva minute dupa ce am scris stirea de pe Sputnik, care relateaza despre Suhoaiele rusesti care exerseaza scenarii de atac asupra navelor Aliantei prezente in Marea Neagra, mi-au picat ochii pe in alt material.

De aceasta data este vorba despre misiunile pe care aeronave NATO le vor efectua in Romania si Bulgaria, conform unor doi inalti oficiali americani, generalul Frank Gorenc, comandantul Fortelor Aeriene Americane din Europa si generalul Philip Breedlove, comandantul NATO din Europa.

Cei de la DefenseNews au discutat discutat cu generalul Gorenc si au aflat care sunt misiunile aeriene ale NATO din perioada urmatoare. Si avem, in ordinea numerelor de pe tricoul, asa:

– misiuni cu avioane F-16 in Romania si Estonia in aceasta primavara; stim deja ca CSAT a aprobat prezenta pe teritoriul tarii a patru avioane F-16 portugheze in perioada mai-iunie.

– avioane F-15 ale Garzii Nationale americane trimise in Bulgaria in aceasta primavara pentru exercitiul Thracian Eagle.

– exercitii in Polonia si rotatia Baltic Air Policing in vara.

– exercitii cu avioane C-130 in Romania si Bulgaria in vara acestui an.

– avioane F-16 si A-10 ce vor efectua misiuni in Bulgaria si Estonia in vara.

Cam astea ar fi misiunile si exercitiile care fac parte din Operatiunea Atlantic Resolve, declansata dupa agresiunea Rusiei din Ucraina.

Inca ceva, din cate se pare, “vanatorul de tancuri” ajunge in Bulgaria, nu la noi. Ne mai linistim?

15 Comments »

 • Jap said:

  ‘Big boys’ își umfla mușchi,fiecare defileaza cu ce are prin curte,cică le este pregatita și bulgarilor o escadrila de f16 “noi noute”.

 • Jap said:

  F-16 block60 ?

 • albert said:

  Cumva despre oferta Pakistanului facuta Bulgariei?

 • Cezar said:

  Am vazut ieri la TV ca americanii vor trimite in Romania si soldati cu tancuri cu tot, nu doar avioane. Eu sper sa fie doar rutina si sa nu fie altceva mai rau, mirosit de NATO, odata cu venirea primaverii! Am auzit pentru prima data un inalt general american afirmand in congres ca Putin vaneaza gurile dunarii. Iar analistii politici afirma ca astfel de declaratii, de regula pregatesc si incearca sa justifice anumite evenimente pe care acestia le vor genera si derula. Mai afirmau si ca Romania capata o si m ai mare importanta strategica, odata cu actiunile nu prea fidele occidentului, ale Turciei lui Erdogan. Oare ce sa fie? 🙂

  • LanceR said:

   Pana la gurile Dunarii avem Ucraina. Eu pot sa pariez ca daca putin incearca sa avanseze spre vest, SUA vor livra arme si instructori Ucrainei, iar rusii vor avea mari probleme.

 • Jap said:

  Ce fel de arme?

  • LanceR said:

   Teoretic de aparare. Practic… Gandeste-te la orice de la rachete antitanc pana la tancuri 🙂 Nu cu mult timp in urma un general american spunea ca SUA ar putea trimite oricand 1.000 de tancuri armatei din Ucraina ca sa-l usture pe putin cand se mai joaca de-a razboiul. Zilele trecute alt general american zicea ca putin isi pierde rapid cota aia de popularitate de 85% daca rusii vor muri pe capete in Ucraina.

 • Jap said:

  Daca trimit arme pe bune nar fi un motiv bun pt putin sa intre peste ei,ca doamne persecuta minoritatea rusă.(cel oprește pe mr. putin sai înarmeze pe argentinieni,și sai bage în fibrilații pe anglo-americani,căi cam ciudata liniștea asta )

  • LanceR said:

   Imi imaginez ca putin ar vrea el sa trimita arme in mai multe locuri, doar ca nu prea are bani pentru ele 🙂

 • Jap said:

  Nu știe nimeni ce arme au cumparat argentinienii din rusia și china (viitorul suna naspa pt englezi)

  • LanceR said:

   N-au cumparat nimic. Si nici nu se stie daca vor cumpara. Argentina e intr-un mic faliment de tara. Oamenii mor de foame, la propriu, iar daca distinsa cristina crede ca poate cumpara avioane, cred ca o sa asistam la o noua revolta.

 • Jap said:

  In argentina nu moare nimeni de foame,în anii ’90 au fost revolte ale populatiei înpotriva politicienilor corupti care au dat cu tara în gard și la tv ni se aratau grupuri de oameni care devastau magazine,dar pîna la a muri de foame mai e cale lunga și în los angeles (sua) au fost proteste violente de strada ale populatiei afro-americane urmate de devastarea unor magazine,dar nu putem spune ca in sua se moare de foame,am înteles ca și-au revenit economic și sînt pe plus și au ceva malai pe care îl baga în aparare, deci de ce sar revolta populatia?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.