Se modernizeaza IAR-99?

O stire care nici macar nu e stire face cariera in online-ul aviatic romanesc si se refera la un ipotetic program de modernizare a avionului IAR-99.

Totul a plecat de la o declaratie foarte scurta a premierului Dancila rostita de la pupitru la mult discutatul congres al pesede. Cam asta a spus doamna:

“Programul de modernizare a avioanelor Şoim – Aici e Mihai Fifor (ministrul Apararii – n.r.). Unde eşti Mihai? Ai pe mână 2% din PIB – deci chiar ai resurse să relansezi industria noastră de apărare.”

In momentul de fata marturisesc ca nu stiu la ce se refera doamna. Nu am dat peste niciun program public de modernizare a Soimului, niciun proiect, nimic.

E drept ca exista demonstratorul TD la INCAS, dar acolo e altceva si cred ca nu prea are legatura cu un avion operational, ci cu ce cred oamenii ca pot integra pe o platforma.

Din cate stiu, Ministerul Apararii nu e interesat la modul direct de TD ca potential viitor avion de antrenament avansat al Fortelor Aeriene, cel putin nu printr-un angajament oficial de finantare.

Si-atunci? Marturisesc ca nu stiu. Sunt tentat sa cred ca e vorba de un program de RK-urile a avioanelor, mai ales ca-mi amintesc ca si ponta, in urma cu nu atat de multi ani, anunta triumfator ca da de lucru la Avioane Craiova cu un contract pentru doua-trei bucati de 99 trimise la revizie.

Pe de alta parte, n-as fi foarte surprins nici daca in avantul nationalist ce a cuprins partidul de guvernamant s-ar pompa niste bani intr-un proiect de modernizare a Soimului, macar cat sa se poata poza domnii si doamnele cu primul si singurul demonstrator zburabil. Asta daca va mai amintiti circul facut de Dragnea cu cele doua B737 inchiriate de Tarom.

Partea proasta e ca nu vad, in momentul de fata, un plan coerent. Avem contracte de achizitie gov-to-gov, lipseste complet transparenta, nu stim cine selecteaza echipamentele pe care le cumparam si asa mai departe. Si daca suntem la capitolul aviatie, nu stim nimic de macar o alta escadrila de F-16.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tokarev_TT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tokarev_TT
Guest
Tokarev_TT

Oameni buni,ţaţa Dăncilă nu ştie exact pe unde iese pişatul din fofează,şi voi o creditaţi cu viziuni despre aviaţie…..Fifor ,din păcate e marioneta unor pulifrici.Nu vă faceţi iluzii.