Serviciul de Lupta Politie Aeriana in Fortele Aeriene Romane – Cand, cum si de ce?

piloti borceaIn ultima perioada s-a discutat mult despre Serviciul de Lupta Politie Aeriana al Fortelor Aeriene Romane, mai ales in contextul achizitionarii avioanelor F-16 la mana a treia.

Dar ce inseamna, concret, chestia asta? Ce se intampla la o alarma? Cand, cum si de ce sunt ridicati in aer pilotii militari si ale lor batrane, dar inca de nadejde, avioane MiG-21 LanceR.

Ei bine, Centrul de Televiziune si Film al Ministerului Apararii si emisiunea Pro Patria au venit in intampinarea acestor intrebari si explica, pe intelesul tuturor, ce inseamna Politia Aeriana.

Locotenent-Comandorul Madalin Cristea, instructor zbor trageri si lupta aeriana in cadrul Flotilei 86 Aeriana, a explicat pe indelete cand sunt alarmati pilotii militari, care sunt cazurile care solicita prezenta lor in aer, ce se intampla atunci cand intercepteaza o aeronava si, in esenta, cam tot ce e de stiut.

Reportajul de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu cuprinde si un alt aspect important, o decolare (simulata) la alarma. Ii puteti urmari pe capitanii Gabriel “Nila” Epuran si Adrian “Grasu” Trifa la Celula de Alarma, ii puteti vedea cum se echipeaza in regim de urgenta, cum alearga catre avioanele pregatite deja de zbor si cum decoleaza. Totul, intr-un barem foarte strict de timp.

Din partea noastra, un sincer “Respect!” pentru toti oamenii din Flotilele Aeriene ale Romaniei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.