Home » Aviatie militara, featured, headline

Si totusi, alte F-22 pentru USAF?

28 May 2016 13 Comments

f22Ideea repornirii liniei de productie a lui F-22 incepe sa prinda tot mai mult contur si chiar oficialii USAF admit ca, dupa ce au fost impinsi de la spate de politicieni, n-ar zice nu.

Seful Statului Major al USAF, generalul Mark Welsh, a vorbit despre treaba asta si n-a fost chiar sarac in vorbe.

“Nu cred ca este o idee fantezista. Succesul lui F-22 este unul de exceptie. Cred ca acest avion a demonstrat ca este exact ceea ce toata lumea spera ca va fi. Acum il utilizam si in alte roluri si are succes, iar potentialul sau este cu adevarat remarcabil. Analizand aceste lucruri cu siguranta ca apare intrebarea daca putem construi mai multe. Nu e o idee nebuna”, a spus acesta.

In prezent, USAF si Lockheed Martin analizeaza impactul financiar al repornirii liniei de productie a lui F-22, dar se pare ca producatorul este cel care nu sustine ideea.

Asta pentru ca si Lockheed ar avea o serie de costuri in cazul repornirii liniei de productie, iar compania pompeaza fonduri serioase in operationalizarea lui F-35, primul avion de generatia V care este, mai mult sau mai putin, liber la export.

Intr-un studiu mai vechi se estima ca reluarea productiei lui F-22 pentru un contract de 75 de avioane ar costa 17 miliarde de dolari.

13 Comments »

 • Adi said:

  Neasteptata cerere pentru mai multe F22 are legatura cu monstruozitatea numita F35? Pe principiul “totusi sa avem si noi niste avioane in caz de nevoie, hai sa mai fabricam F22”?

  In cei 11 ani de F22 au mai aparut echipamente mai bune, in special pe partea de radare si avionica, o sa il fabrice la standardul 2005 sau direct intr-o varianta modernizata? Nu de alta, dar placinta F35 ar avea echipament un pic mai nou.

  • LanceR said:

   Din cate se pare, l-au modernizat constant. De asta i-au si “descoperit” abilitatile de multirol.

   In principiu, n-ar avea legatura cu F-35, care e un program ce merge pe calea lui.

   • Adi said:

    Are daca F35 performeaza sub asteptari si e nevoie de masuri compensatorii sub forma de F22 suplimentare. Monstruozitatea aia cu aripi pare sa aibe probleme serioase, chiar daca merge pe calea lui.

    • LanceR said:

     Cam care ar fi problemele alea serioase pe care le are?

     • cristian said:

      De exemplu, alimentarea cu oxigen a pilotului….Erau sa se sufoce in zbor.

 • Jap said:

  După ce și-au luato rău de tot pe cocoașă în august 2014 prin N Pacificului de la su-35,gringo na înțeles nici acum că Raptoru trebuie ‘pensionat’. PS. Aia,cu sunați la 911 și vin ‘mascații’ am m-ai auzito pe la BUG Mafia. Forța fie cu voi.

  • LanceR said:

   Ar trebui sa te apuci de scris povesti. Cu toate astea, fantezia ta cu F-22 si Su-35 devine obositoare.

 • Jap said:

  ‘Fantezia’ are la bază un fapt real ce sa întîmplat în august 2014 în N Pacificului. La acea confruntare au fost prezenți și canadienii cu f-18 care doar au stat pe ‘margine’ și au luat notițe,pînă la urmă ce ar fi putut să facă? Cu ceva timp în urmă au venit pe la noi niște canadieni cu f-18 pe la Mk,deși piloții respectivi nu au luat parte la ‘fantezie’ știau ce sa întîmplat în 2014 și uni dintre ei au dat detalii despre ce sa întîmplat în acea zi în N Pacificului. Dar să lăsăm fanteziile deoparte si să vorbim deschis despre F-22. Vedem cu toți că la ora actuală raptoru zboară pe la red flag,se pregătește intens cu su-30 indian care a șters pe jos cu EF, pe la top ganuri prin alaska,defilează cu succes pe la șouri aeriene și dă bine în poze cu bebeluși,femei gravide și pensionari,ie folosi mai mult ca o sperietoare prin asia și face prezența întrun teritoriu unde jihadiștii nu au armată regulată,aviație militară,radare și rachete aa. M-ai mult de atît nu poate LanceRe.

  • LanceR said:

   E curios cum numai tu stii de faptul asta real. Nici macar fanaticii rusi nu spun nimic despre faptul asta real, desi ar avea toate motivele sa se mandreasca. Nimeni in afara de tine nu vorbeste despre faptul asta real. Ceea ce ma face sa cred ca e o fantezie de-a ta.

   Cu Su-30, ti-am mai zis. Cat timp indienii sunt disperati sa cumpere alt tip de avion din generatie similara, desi pot avea cacalau de Su-30, pentru mine inseamna ca ca Suhoiul nu-i chiar ţâţă de maţă.

   • Cezar said:

    JAP=KGB&CIA la un loc. Asta inseamna sa fii mafiot! :)))))

 • Jap said:

  12-0

 • Jap said:

  Indienii nu sînt disperați fratelo,cît timp ei marcă banul au tot interesul de a nu fi țepuiți,că pînă la urmă Banii nu cresc în copac,nu-i așa? Pe indienii nu-i interesează avionul (rafale) în sine,ci elecronica,avionica ce-i pe el,acea avionică pe care o va integra pe noua pasăre de Gen. 5 la care ei lucrează. Iar despre su-30: 12-0. Forța fie cu slujitorii lui Hanuman.

 • Jap said:

  Cezare ai uitat de Mosad+MI-5+Tal ȘIAR+Ordinul Obsidian

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.